Установљена награда Михајло Пупин за допринос развоју Војводине

НОВИ САД: Покрајинска влада је на данашњој седници, којој је председавао председник Игор Мировић, утврдила Предлог покрајинске скупштинске одлуке о установљавању награде АП Војводине и покрајинских признања.
igor mirovic
Фото: vojvodina.gov.rs

Тим документом се предлаже да се установи награда АП Војводине „Михајло Пупин“, као највише признање које се додељује појединцу за дугогодишњи рад, лично залагање и изузетне резултате у свим областима стваралаштва, чиме је дат трајан допринос развоју АП Војводине.

Предложено је да се установе покрајинска признања за значајна остварења, и то: у области културе - признање „Ференц Фехер“, уметности - признање „Павле Јовановић“, образовања - признање „Ђорђе Натошевић“, науке - признање „Милутин Миланковић“, привреде - признање „Лазар Дунђерски“, спорта - признање „Момчило Тапавица“, људских и мањинских права - признање „Људевит Мичатек“ и равноправности полова - признање „Милица Томић“.

Одлуку о додели Покрајинске награде и признања доноси Комисија за доделу Покрајинске награде и покрајинских признања. Покрајинска награда и признања додељују се поводом датума од покрајинског значаја, и то: Дана присаједињења Војводине Краљевини Србији (25. новембар), Дана обележавања Мајске скупштине (15. мај) и Међународног дана људских права (10. децембар).

На седници је утврђен и Предлог покрајинске скупштинске одлуке о изменама и допунама Одлуке о оснивању Завода за културу Војводине.

Тим изменама предлаже се да Завод за културу Војводине промени назив и настави с радом као Културни центар Војводине „Милош Црњански”. Оснивач Културног центра је АП Војводина, а оснивачка права врши Покрајинска влада.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести