Усвојене измене закона-лакше уклањање нелегалних објеката

БЕОГРАД: Скупштина Србије усвојила је данас измене и допуне Закона о озакоњењу објеката који ће, уз Закон о планирању и изградњи, пружити држави, грађевинским инспекторима и локалној самоуправи нове могућности за ефикаснију борбу против инвеститора који граде без дозволе.
skupstina, tanjug
Фото: Tanjug/O.Toskić, arhiva

Закон о изменама и допунама Закона о озакоњењу објеката уводи нову алатку која ће бити на располагању свима који спроводе овај закон, а то је лакше и брже доношење и спровођење решења о уклањању нелегалних објеката.

Изменама закона предвиђено је да је, уместо правоснажног решења којим се одбија или одбацује захтев за озакоњење, довољно коначно (најчешће другостепено) решење којим се захтев за озакоњење одбацује или одбија. 

Ова мера требало би да донесе много више уклањања нелегалних објеката него до сада, јер се на рушење чекало до окончања предугих управних и судских спорова. 

Измене закона предвиђају да сви нелегални објекти имају забрану прометовања до доношења коначног решења о озакоњењу или његовог одбијања, што је пре свега усмерено против неодговорних инвеститора који желе да се обогате кршењем закона и избегавањем плаћања грађевинских и комуналних општинских и градских такси. 

Због њих се уводи ова забрана и неће моћи да тргују нелегалним објектима.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести