ВУЧИЋ НА ДАНУ ДРЖАВНОСТИ За Србе слобода нема цену!

У Председништву Србије вечерас је почела свечана церемонија доделе одликовања поводом Дана државности, а заслужним појединцима и институцијама признања ће уручити председник Александар Вучић.
1
Фото: screenshot / RTS

„Данас 40 дана после Божића, славимо Сретење, најважнији датум у календару Србије, За нас је Сретење црвено слово. Много тога смо направили, завршили за Сретење. Србија је наставак, природан и велик оних чежњи које су они имали“, реако је Вучић.

„Карађорђе Петровић, кнез Милош сви они нису само заслужено и вечно очеви ове нације. Вековима раније Србија је била земља без људи. Они који су остали збили су се око онога што им је остало. У 18. веку Срби у ком год царству да живе, живе на граници. Приче о ускоцима са југа донели су у Србију ветар слободе. Карађорђе је повео бору за слободу и кренуо да ствара државу, без тог човека без његовог сна и воље не би било ни нас данас. Милош Обреновић познат нам је углавном кроз мане о којима смо слушали, њему се замера прекост, самодржавље. Правили су државу у сенци три велике царевине од којих је свака Србију видела само као губернију“, нагласио је председник Србије.

Фото: TANJUG/ RADE PRELIĆ

"Милош Обреновић је као сваки добар домаћин, рекао да на овој кући треба направити добар темељ. Велики људи од Милоша до Димитрија Давидовића су га донели. Јесмо ли се одужили свим тим људима? Јесу ли њихови наследници боље прошли, читаву династију смо укинули. У једном другом, у 20. веку мучки убијеном Александру никада нисмо умели ни лепу реч да изговоримо. Потребна нам је Карађорђева снага, упорност, Милошева мудрост, проницљивост, стрпљење. Само једна ствар за Србе нема цену, а то је њена слобода. Нико не воли мале, а притом непослушне. Јесмо ли много популарни? Нисмо. Не воле они ни оне мале, а послушне, нас бар у тишини цене: Не воле да осете камичак у ципели".

Фото: screenshot / RTS

Вучић је поручио да Србин не воли да робује.

"Србин више од свега воли своју слободу и неће да служи никоме до свом роду, својим грађанима. Дошли смо дотле да нам за нашу земљу кажу "не гледајте у прошлост, сва признања ћете да добијете, само нам коначно једанпут реците да ваша земља није ваша земља". Да сам било пта слично изговорио као оно да ће Албанија бити уз Косово у случају оружаног сукоба, чули бисте грмљавину топова, авиона, најпрљавију кампању. Ми немамо потребу да нападамо било кога. Нама је потребна Европа", нагласио је председник републике.

Он је додао да није важно што је Сретењски устав трајао тек неколико недеља, јер је темељ постављен, а све после је била надградња.

"Поштовани лауреати, ова признања додељују се за посао којим се наставља посао великих. Наставите да ходате и имајте на уму да су најважнији принципи постављени вековима раније. Да никада никоме не дозволимо да нам узме нашу тробојку. Честитам свима!", поручио је Александар Вучић.

Фото: screenshot / RTS

Међу више од сто награђених су дипломате, професори, академици, књижевници, спортисти као и више институција.

Свечаности присуствују премијерка Србије Ана Брнабић, министри у влади, патријарх српски Порфирије, председник Републике Српске Милорад Додик, представници Срба из региона као и бројне званице.

Фото: screenshot / RTS

Свечаност је почела интонирањем химне Боже правде.

У згради Председништва су изложени портрети Карађорђа аутора Паје Јовановића и Милоша Обреновића аутора Стевана Тодоровића које је председник обишао по уласку у зграду.

Фото: screenshot / RTS

EUR/RSD 117.1216
Најновије вести