ВУЧЕВИЋ СНАЖНО ПОДРЖАО ИНИЦИЈАТИВУ СПЦ НА ЛИМАНУ: Не разумем да неко има проблем да се обележи место погрома где су пре 82 године масовно страдали Новосађани - Срби, Јевреји и Роми од фашизма и нацизма

Потпредседник Владе Србије и министар одбране и некадашњи градоначелник Новог Сада Милош Вучевић одговарајући на новинарска питања у вези изградње цркве на Лиману, у близини купалишта „Штранд”, казао је да је основа демократије да свако има право да искаже свој став, своје слагање или неслагање.
1
Фото: Фото: Printscreen Instagram milosvucevic/milandjuric_gradonacelnik/Ilustracija

„Никад нисам био против било каквог окупљања које не нарушава јавни ред и мир, односно које не угрожава нечији физички интегритет или имовину. Неко је верујући неко није, то је избор појединца и никог не треба терати и присиљавати. Не разумем када неко има политику „Нећемо!”. Доживљавао сам нешто што данас доживљава градоначелник Новог Сада Милан Ђурић. Било је „нећемо гараже, нећемо вртић, нећемо мост, а сад цркву”. Не могу да будем неко ко разуме политику која нешто неће“, истакао је Вучевић.

Додаје да је оно што је за њега, не са политичког, већ социолошког аспекта и културног, забрињавајуће је да је неко против храма који је посвећен жртвама нацистичког и фашистичког прогона.

„Ово неће бити обичан храм, колико сам разумео. То ће бити храм географски најближи месту где се догодила новосадска Рација, јер тај злочин се није догодио на месту где је подигнут споменик „Породица”, пошто је највећи број људи убијен на плажи „Штранд”. Град је са Епархијом бачком покушао да нађе најбоље место која одговара историјској истини, посвећену жртвама фашистичког и нацистичког прогона. И неко каже да то не сме и да је то „акт варваризма ”. Напротив, по мом мишљењу ово што се ради у контексту напада на ту идеју је антицивилизацијско“, истакао је Вучевић.

Нагласио је да је за сваку осуду напад на свештено лице Српске православне цркве на Лиману у Новом Саду које се догодило у среду.

„Они који су у недељу протествовали требали су да прескоче тај дан, пошто је Нови Сад био шокиран трагедијом, двоструким убиством и самоубиством породице из Петроварадина. Могли су да заћуте на тај један дан да се мало слегну емоције, па нек сутра протествују колико год хоће. Али није их брига јер су они испланирали перформанс“, рекао је Вучевић.


Ђурић има подршку СНС

Како је рекао Вучевић, нада се да ће на предстојећим изборима већински Нови Сад рећи шта мисли и да не жели да га воде неодговорни људи, јер би према његовом мишљењу то био пут у пропаст.

„Градоначелник Ђурић има подршку СНС-а за то што ради и није сам“, закључио је Вучевић.


Он је рекао да, као Новосађанин снажно подржава иницијативу изградње цркве и да је „срамота што је чекано 82 године од онога што се неправилно назива Рацијом, јер је то био погром и масовно убиство”.

„Неко то не жели да се обележи, а истовремено прича о антифашизму, европским вредностима, људским правима и слободама. Ваљда и други људи имају право да исповедају веру, да имају културу сећања, да имају осећај према идентитеским питањима, немојте то забрањивати. Градоначелник Ђурић је одрастао у том крају и сам је рекао да је тај простор била пољана, а и ја се тако сећам јер сам рођени Новосађанин. Када смо дошли до тога да нећемо мост, мене више ништа не може изненадити, ништа ми није чудно ни страно“,- казао је Вучевић.

Истиче да је, нажалост, тај тренд у Новом Саду је све присутнији, што га, како каже, много брине у контексту судбине града.

„Ми ћемо у политичкој борби постављати питања свима онима који праве коалиције са овима што су против цркве, а нама држе предавање из патриотизма, који вичу да ми издајемо Косова или да не волимо Србију, а у коалицији су или хоће да буду са онима који су против цркве и нападају српске свештенике. Што сад ћутите? Што не питате лидере опозиције да се појединачно одреде по том питању? Постоји та група од 20 или 30 људи која је присутна свуда и у све се разуме. Пустите покрет „Браво” и радикалнолевичарске групе које су спроводиле насиље на сваком месту, спречавали да се усвоји генерални урбанистички план Новог Сада, да се гради мост... Миран Погачар је професионални протестант, он је ИТ фриленсер, стручњак за пољопривреду, највећи урбаниста Новог Сада и пита се где треба да буде изграђен мост, и да ли сме или не да се гради црква. Уколико је то судбина Новог Сада онда сам дубоко забринут за наш град“, навео је Вућевић.

С. Ковач

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести