Вучевић за „Дневник“: Вучић једини кандидат за председника Србије

НОВИ САД: Потпредседник Српске напредне странке и градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, у интервјуу за “Дневник” најављује кадровске промене у страначким органима СНС-а пре свега у Главном одбору, али и у Извршном одбору и Председништву, после страначких избора који ће се, како наводи одржати од 11. до 14. новембра.
v
Фото: Dnevnik (Slobodan Šušnjević)

Јер, како предстојеће кадровске промене објашњава “није нормално и не би било нормално да се препише све што је сада на списку.” Вучевић сматра да једини кандидат и за председника странке и за председника државе јесте Александар Вучић и да ту не треба имати дилему и не треба тактизирати.  - Има предлога да се избор председника странке одложи до маја како би сачекали председничке изборе за Србију, али о томе Председништво странке још није донело одлуку – каже Милош Вучевић.

Има ли председник СНС-а Александар Вучић истинску подршку чланства Српске напредне странке, може ли да се очекује његова поновна кандидатура на предстојећим страначком конгресу

- Да, Александар Вучић има апсолутну подршку чланства да се кандидује за председника Српске напредне странке. Не могу баш да гарантујем за све функционере у Председништву странке, али мислим да и у Председништву огромна већина подржава Александра Вучића. Могуће да има појединаца који су убеђени да су они идеални за ту функцију, то не могу да искључим, али знам да је чланство неподељено. То знам као човек који има стални контакт са чланством, јер обилазим месне и општинске одборе широм Србије. Дакле, ту немам дилему. Постоји предлог да се одложи избор председника странке до маја - о томе Председништво још није донело одлуку – и да сачекамо председничке изборе за Србију. Ако би се таква одлука усвојила то би практично значило да би Конгрес странке, односно изборна скупштина у кључном централном делу 13. новембра, продужио мандат председнику Вучићу да води странку и у наредних шест месеци.

Да ли ће Вучић бити кандидат СНС-а за председника Србије на предстојећим председничким изборима на пролеће?

- Мислим да смо већ до сада као СНС морали јасно да кажемо да је Александар Вучић наш кандидат за председника државе. Мислим да је то најважније питање, у овом тренутку је важније и од избора председника странке. Александар Вучић има моралну обавезу према већинској пристојној Србији да се кандидује, има обавезу према грађанима Србије, а тек онда према странци. По мени је то интерес да наставимо и ову унутрашњу политику, да јачамо даље економске потенцијале Србије, наставимо са фискалним јачањем државе, са бољим стандардом за грађане. Кад кажем бољи стандард мислим о већим платама и пензијама, бољим путевима, пругама, болницама, школама, обдаништима... Све што је већ постигнуто треба наставити. Грађани очекују да виде даље помаке, не можемо да говоримо само о томе што је већ урађено у претходним годинама већ треба о ономе шта ћемо радити у наредном периоду. Александар Вучић је веома искусан политичар, како он воли да каже ветеран на политичкој сцени, али и на међународној. То немојте подценити. Нас чекају веома изазовни периоди везано за Косово и Метохију, Босну и Херцеговину по питању Републике Српске, регионалну политику и по питању дешавања у Европској унији, сарадња са светским силама као што су САД, Руска Федерација, Народна Република Кина.. Чека нас  поново отварање блока са Покретом несврстаних. Кад кажем отварање, мислим на сарадњу са несврстанима. Неодговорни и неозбиљни политичари у Србији су то стављали на неки стуб срама, а то су озбиљне државе! На конференцији несврстаних је било 105 држава и многе међународне организације да не кажем колики је то капацитет. Те државе гласају у Генералној скупштини УН, поједине имају повремени глас и у Савету безбедности, имају своја регионална и континентална тела, то је и питање признавања независности такозваног Косова. То најбоље показује колико је то битно питање. Дакле, могу јавно да кажем да је за мене Александар Вучић једини кандидат за председника државе, ту не треба имати дилему и не треба да тактизирамо.


Данас велики празник, ново рађање Новог Сада

Данас је Дан ослобођења Новог Сада у Другом светском рату. Шта нам је донео, шта нам значи 23. октобар?

- Свакако велики празник, кад обележавамо 77 година од ослобођења Новог Сада у Другом светском рату. Тај датум значи ново рађање Новог Сада. Продисали смо после три и по године тешког страдања. Град је три и по године, календарски четири страдао, новосадска рација је била чист погром, геноцид, убијање, протеривање Јевреја у Новом Саду у неколико наврата, чак и априла 1944. неколико месеци пред ослобођења када смо имали другу депортацију Јевреја из Новог Сада.  Датум 23. Октобар 1944. је донео свеж ваздух, и коначно светло које се није видело у том дугачком тунелу од 1941. и 23. октобар је била главна раскрсница у развоју Новог Сада. Почела је нова фаза развоја и раст града.  Добили смо универзитет, Клинички центар, овде се одржавао део културног- политичког јавног живота и одвија се и данас. Нови Сад је добио већи број становника и постао је све атрактивнији.

Фото: Dnevnik (Slobodan Šušnjević)

Захваљујући том 23. октобру 1944, као и 9. новембру 1918. ми смо били у стању да се кандидујемо и за Европску престоницу младих и Европску престоницу културе. Све је то услов да би ми данас живели у граду у каквом живимо. Ми ћемо 23. октобар обележити на достојан начин поштујући епидемиолошка правила, неће бити великих академија. Положићемо венце на гробове наших ослободилаца, јунака знаних и незнаних, уручићемо повеље добитницима Октобарске награде и Новембарске повеље. Имамо велики број добитника, али и велики број институција и установа обележава јубилеје, годишњице од оснивања и било би нефер да неком ко слави 60 или више деценија постојања не одамо признање 23. октобра у градској кући. Од 23. октобра улазимо и у серију битних датума за град. Долазе нам: 9. новембар, 16. новембар слава града, 25. новембар Дан присаједињења, затим један Божић, једна Нова година, потом други Божић, друга Нова година и онда наравно 1. фебруар Дан града Новог Сада.


Очекујете ли ви да поново будете изабрани за потпредседника странке?

- Верујем да ћемо добити и нове потпредседнике странке. Већ смо видели да смо по истеку мандата увек бирали нове потпредседнике. Не видим разлог да се то мења. Потпредседнике бира Главни одбор на предлог председника странке. Генерално мислим да ћемо видети доста нових људи  у страначким органима, говорим пре свега о Главном одбору, али и о Извршном одбору и Председништву. Није нормално и не би било нормално да се препише све што је сада на списку. Очекујем да ће се отворити врата за неке нове људе, не говорим само о младима него и о људима који су већ у неком зрелијем годинама и нису до сад добили шансу. 

АфераЈовањицапосле недавног пуштања Предрага Колувије, власника имања у Старој Пазови из притвора поново је актуализована. Колувија је провео дуго време, око две године у притвору. Као адвокат шта мислите о томе?

- Необично је за такво дело.

Како коментаришете његову изјаву после пуштања из притвора да му је један полицајац приликом хапшења рекао да каже да је радио за Андреја Вучића и Звонка Веселиновића са Косова и биће ослобођен?

- Подсетићу вас да сам пре скоро две године поднео кривичну пријаву у том предмету управо како би “натерали” тужилаштво да испита све што се проводило у том медијском кривичном поступку, а то је један наратив који је доводио у директну везу и Андреја и посредно и Александра Вучића у смислу неких патрона заштитника Колувије и оног што је пронађено на плантажи Јовањица у општини Старој Пазови. У тајкунским медијима се представило то као готова ствар. Пре свега правно, а онда и политички било би веома опасно да то није расправљено до краја јер би оставло простора за спекулације, претпоставке, нагађања. Ја сам са мојим адвокатом поднео кривичну пријаву против Андреја и Александра Вучића наводећи све оно што су тајкунски медији и њихови политичари објављивали. Онда су они рекли да је то лажна кривична пријава и урадили допуну кривичне пријаве. Замислите само допуну кривичне пријаве! Поступајући по тој кривичној пријави тужилаштво је утврдило недвосмислено да Вучић није био никада у контакту са Колувијом. После изласка Колувије из притвора имамо Колувијино јавно казивање, да не кажем сведочење, да му је високи функционер из МУП-а из кабинета тадашњег министра пренео поруку да би било корисно за оптужену Колувију који се тада налазио у притвору да доведе себе у контакт - нешто што се наравно није десило - са Андрејом Вучићем, да су они били у некаквој комуникацији. И то да су били у комуникацији када је почело привођење Колувије. Наравно, у истрази је утврђено да никада нису били у комуникацији. Никад се нису чули, нису имали никакву комуникацију. А шта је ту интересантно? То да нам Колувија сведочи ову причу, али промене у МУП-у нам омогућавају да сазнамо да Колувијин телефон који је одмах био вештачен, односно прегледан коришћен и после привођења Колувије.

Ко га је користио, ако је Колувијин телефон био заплењен?

- Значи Колувија је већ био у затвору, телефон му је МУП запленио, а неко је користио његов телефон из дела полиције. Не могу да генерализујем да не бих бацио сенку на људе који су честити у полицији, којих је убедљиво више. Сигуран сам да иста рука која је правила сценарио притиска на Колувију да оптужи Андреја и Александра Вучића дала или посредно дала - можда и стране обавештајне службе- ту причу несрећном Алексићу, потпредседнику Народне странке из Трстеника. О ономе што је Алексић говорио на конференцији, Колувија је сведочио да му је то део полиције с највишег нивоа тражио. Потпуно се подударају приче. И сигуран сам да из исте кухиње из истог кабинета или канцеларије ишла прича и о Колувији и о прислушкивању и подршка Беливуку. Из исте кухиње су рецепти били послати ка Алексићу и још неким лидерима тајкунске везе у циљу напада на Андреја, али кључна мета је Александар Вучић.


Породица је светиња, у њу се не дира

- Срамна кампања напада на породицу председника Александра Вучића настављена је поновним стављањем мете на његовог сина Данила. Пошто су после недавних хапшења криминалних банди и сређивања стања у МУП-у остали без "поверљивих извора" и њихових "ексклузивних фотографија" кретања председниковог сина, запосленици у приватним Ђиласовим медијима морају да пишу бедне пашквиле и мрзитељске трактате како би оправдали плату коју им тајкун даје. За разлику од њих, ја се поносим тиме што нико у Србији не зна имена и лица Ђиласових, Шолакових, Јеремићевих или Мариникиних супружника и деце. Породица је светиња, у њу се не дира, то раде само бедници и последње кукавице. Скупите то зрно храбрости ако га уопште имате, изађите на црту председнику Вучићу или било коме од нас из СНС-а, па ћете добити одговор какав заслужујете - истакао је Вучевић.


И све то има везе са тадашњом министарством унутрашњих послова?

- Ја немам дилему да је то све иста кухиња. Ко је био за куварским столом и ко је био шеф кухиње да не нагађамо. Мислим да ћемо  добити одговор у судским поступцима, али можемо да кажемо да Колувија није био у контакту са Андрејом и Александром Вучићем, они се никад нису срели јер је то доказано. Можемо да кажемо да Колувија сведочи о притиску на себе од стране високих припадника МУП-а и можемо да кажемо да је утврђено да је најмање 1.802 пута председник Републике Србије био прислушкиван у телефонским разговорима.

Ержебет Марјанов

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести