ВУЧИЋ НАЈАВИО ПОСЕТУ ЛИДЕРА КИНЕ Добио сам потврду да ће Србију ове године посетити Си Ђинпинг! Дипломате певале на српском!

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас на свечаности коју је приредио за амбасадора Кине у Србији Ли Минга у Вили Мир, поводом обележавања лунарне Нове године, да је добио потврду да ће ове године нашу земљу посетити председник Кине Си Ђинпинг.
с
Фото: FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bs

"И желим сада пред свима да и јавно кажем да сам добио потврду у разговору са великим кинеским директором и министром спољних послова Ванг Јием, али не могу још о датумима да говорим, да ће ове године нашу земљу, дакле у години 'Дрвеног змаја', посетити наш искрени пријатељ и велики лидер, не само Народне Републике Кине, већ рекао бих један од најзначајнијих светских лидера, наш искрени пријатељ којег желимо да дочекамо у најбољој атмосфери и на најлепши могући начин Си Ђинпинг", рекао је Вучић у обраћању.

Он је поручио амбасадору Кине да ће Србија дати све од себе да кинески гости буду задовољни и да можемо да се похвалимо српском добродошлицом и српским гостопримством.

Фото: FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bs

"За добре жеље никад није касно, иако је кинеска лунарна Нова година ступила 10. фебруара, данас на измаку празника упућујем вам срдачне чештитке и најбоље жеље за напредак Кине и благостање кинеског народа", рекао је Вучић на почетку обраћања. Навео је да, змај, како кажу, симболизује благост и племенитост, а дрво раст и еволуцију.

"Уверени смо да ће ваша земља у години 'Дрвеног змаја' са истом снагом и мудрошћу наставити путем напретка", рекао је Вучић и истакао да снажно верује у будућност односа Србије и Кине. Он је рекао да су односи Србије и Кине добили нови квалитет заједничким залагањем у готово свим областима и да су на историјском врхунцу.

Фото: FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bs

"За даље јачање сарадње, посебно на економском плану, од изузетног значаја је недавно потписани споразум о Слободној трговини са Народном Републиком Кином, на који смо ми у Републици Србији изузетно поносни. Желим овом приликом да вам се захвалим на снажној подршци у очувању територијалног интегритета Републике Србије, поштовању норми међународног јавног права и повељи Уједињених нација. Република Србија увек ће доследно поштовати принцип једне и јединствене Кине и увек можете рачунати на подршку наше земље", поручио је Вучић.

Напоменуо је да су три кинеске компаније три највећа извозника из Републике Србије и да значи да, како је рекао, у огромној и фантастичној мери Кинези доприносе развоју и напретку наше земље. И бескрајно вам хвала на томе, додао је Вучић. Он је још једном захвалио Кини за то што је у тешким тренуцима била уз Србију. "Можете да рачунате, ми смо мала земља, али тај глас за поштовање правила и међународног јавног права, повеље УН, али глас и за пријатељство у тешким тренуцима увек ћете имати у нашој Србији", поручио је Вучић.

Запослени у кинеској амбасади у Београду званицама су на српском отпевали песму "Ово је Србија", а кинески амбасадор је подсетио на новогодишњу честитку председника Вучића кинеском народу, која је емитована на тамошњој националној телевизији, а после које је шеф српске државе стекао најмање 100 милиона обожавалаца у Кини.

(Танјуг, Курир. рс)

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести