ВУЧИЋ: Политика стварања велике Албаније ће се наставити Курти неће стати ОЧЕКУЈЕМ НАЈТЕЖЕ ПРИТИСКЕ НА СРБИЈУ ДО САД

Председник Србије Александар Вучић најавио је јутрос на Јавном сервису да га у наредном периоду очекује доста разговора и састанака, где ће се између осталог сусрести и са Реџепом тајпом Ердоганом, чију посету очекује и у Београду.
vucic youtube
Фото: Youtube Printscreen

Председник Србије је истакао  да очекује да право из Будимпеште лети на друго место, где ће бити представници западног Балкана, наводећи да га очекују тешки и важни састанци.

"Верујем да разговори у Будимпешти ће бити корак у побољшању наших односа. Имамо коректне и пристојне односе, али је тачно да слање више возила и оруђа и оружја кварило наше односе", рекао је Вучић и додао да се нада да ћемо ускоро угостити Ердогана у Београду.

Вучић је рекао и да су Србији веома важни и односи са Мађарском.

Председник је рекао да ће у Будимпешти бити сусрета и са другим светским и европским званичницима.

"Очекујем да право из Будимпеште летимо на једно друго место где ће бити представници са западног балкана, али и из Брисела, где ће бити одржани састанци који неће бити лаки", рекао је Вучић.

Вучић се осврнуо на догађаје у јужној српској покрајини у протеклом периоду.

- Нису Срби напустили КиМ због таблица само. Сетимо се да је било много насиља, које није процесуирано... Хоћу само да кажем, да то није питање хоћемо ли ми нешто да осудимо. Политика стварања Велике Албаније је процес који ће да се настави, и Курти неће да стане - рекао је председник.

Председник је рекао да је политика стварања Велике Албаније процес који ће да се настави, и да премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти неће да стане.

"Нису Срби напустили КиМ због таблица само, то није био њихов каприц. Сетимо се да је било много насиља, које није процесуирано... Хоћу само да кажем, да то није питање хоћемо ли ми нешто да осудимо. Политика стварања Велике Албаније је процес који ће да се настави", рекао је председник.

"Није у питању застава Велике Албаније него шта је он говорио, како је најављиван", рекао је Вучић.

Председник је рекао да је кључно питање зашто Запад ћути.

"Њих не интересује прича о Великој Албанији, то је за њих лоше, али ти момци су наши момци. Ми пробамо да газимо ове друге док не пристану на оно што смо ми хтели, а то је да се призна Косово", рекао је иронично Вучић коментаришући како се Запад понаша.

Председник је рекао да је реч о организованој кампањи, те да очекује следеће недеље велике и тешке притиске по питању санкција Русија.

"Очекујем најтеже притиске до сада. Видите како се стеже тај обруч, да ме изолују да останем сам на политичкој сцени", рекао је Вучић.

"Очекујем да се суочимо са бројним проблемима зато што је ситуација у Украјини таква да је јасно на бојном не можете лако Русију да побегнете. Нећу рећи да Русија може да победи, јер не може...", рекао је Вучић, коментаришући рат у Украјини и додао да ће притисци на Србију бити јачи.

Председник је рекао да ће се наставити лажи попут оних да Србија извози оружје у Русију.

Вучић је рекао да већ годинама слуша приче о изолацији Србије.

"Србија никад није изолована нити мјожете да је изолујете јер водимо озбиљну и одговорну политику, али ситуација није лака", рекао је Вучић.

Председник је рекао да Србији следи најтежи период до сада.

"Очекујем да се много тога решава у наредних месец дана", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да су га у Молдавији позвали Макрон и Шолц после дивљачке ескалације које је правио Курти.

"Позвали су ме и ја сам био веома љут на том састанку јер су од мене тражили нешто што је немогуће. Како је могуће да то тражити од нас? Тражите да се по пети пут испуњава услов из Бриселског споразума о учешћу на изборима, али ово неће да испоручите. Дан после тога није само то услов, рекли су да ће албански градоначелници поднети оставке, а он неће...", рекао је Вучић.

"Тако вас доводе линију по линију, ови им подилазе и у сваком тренутку кажу да су спремне санкције против Србије. То су рекли три пута", рекао је Вучић и додао да се "они плаше Куртијевих ботова".

"Када очекујете да очекујете да ћете да чујете нешто принципијелно нема ту никаквих принципа и правила", рекао је Вучић.

 (Пинк.рс/Телеграф.рс)

EUR/RSD 117.1305
Најновије вести