Вучић: РАЗГОВОР СА КУРТИЈЕМ БЕСМИСЛЕН док не пусти ухапшене Србе

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић рекао је да су „ствари доведене готово до краја“ када је у питању ситуација на Косову и Метохији, да је разговарао са „очајним“  Србима са КиМ и да они желе да сачувају мир, али не знају како.
d
Фото: Танјуг/Тара Радовановић

„Људи би да сачувају мир али не знају како, али сам сасвим сигуран да ће они и у наредном периоду водити активне потезе. Видовдан је важан дан у српској историји, на Видовдан се све види - како се каже, и тада ће Срби, сигуран сам предузимати своје кораке за своју слободу у складу са међународним јавно правним нормама“, рекао је председник.

Што се нас тиче, рекао је председник, више никога нећемо обавештавати ништа сем о подизању и спуштању  борбене готовости и обавеза које имамо према НАТО-у и које ћемо да испунимо у складу са Резолуцијом 1244.

„Трудићемо се да сачувамо мир, али упозоравамо све оне којима очигледно није стало до мира, оне који желе да Срби буду мало тиши, а не тако гласни, када буду исељени. То се неће догодити. Немам ништа више да кажем, нека размишљају, то је све што имам да им кажем или нека тврде

да је блеф, реалност, овако или онако, потпуно ми је свеједно“, рекао је председник.

Што се тиче предстојећег разговора са премијером привремених приштинских институција, Вучић је рекао да сматра да је сваки разговор бесмислен док ухапшени Срби не буду пуштени као и повучене, како је рекао, бесмислене мере.

„Што се тиче нашег политичког понашања, мислим да је бесмислен сваки разговор и не пада ми на памет да разговарам о било чему све док ухапшени Срби не буду пуштени и не повуку ове бесмислене норме о којима ћуте сви у свету. Има да их пуштате, и Србе да пуштате и да ове

бесмислене одредбе да не пуштате камионе са робом повучете. Јел' мислите да изгладњујете људе на северу - неће вам проћи, јер ће ти камиони проћи, у неком тренутку, сад, за месец два, три, камиони ће проћи“, рекао је Вучић.

Председник је додао да је то кршење ЦЕФТА и свих споразума и да је бесмислено да се о било чему разговара док су у општинама лажни градоначелници и док се полицијске снаге Косова не повуку са севера и из зграда општина.

„Мислим да ћу технички да се појавим, обавестићу све 24 сата раније, али суштински од тог посла нема ништа. Али немојте да нас терате да у томе учествујемо, о чему да причам и седим са човеком који пребија људе, јер се супротстављају његовом режиму. Да ли знате да људе

који су ухапшени у Штрпцу држе у притвору већ годину дана,  годину дана у притвору да ли сте чули негде за то? Никога нису ни убили, ни ранили “, рекао је председник.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће одлучити да ли ће ићи на састанак у Брисел поводом ситуације на КиМ, као и да ће то бити тактичка одлука, пошто дијалог са Аљбином Куртијем не постоји, као и да се у том дијалогу тражи само да наша страна нешто попусти, али да нема више шта.

На питање новинара како коментарише то што је Жозеп Борељ позвао на кризни састанак у Брисел и да ли ће отићи на тај састанак, Вучић је рекао:

"Бесмислен је такав разговор, пошто нема никаквог смисла јер се сваки кризни дијалог односи на - ајде Вучићу негде нешто попусти и уради. Немам где да попуштам даље, урадио бих то по милионити пут, али немам где, немам шта више да попустим и тачка. Бесмислен је тај разговор, а да ли ћу да се  појавим или не, да ли да им дам ту прилику или не - о томе ћу да одлучим, то ће да буде наша тактичка одлука", навео је Вучић.

Како је рекао, дијалог са Куртијем је непостојећи дијалог.

"Тај човек жели рат по сваку цену и сваки дан размишља како ће нову провокацију да направи. И има заштиту. Лажу када кажу да нема заштиту", нагласио је Вучић.

НИЈЕДАН АЛБАНАЦ НИЈЕ УБИЈЕН, нити рањен, а ЗА СРБЕ НИ ИСТРАГА

Председник Србије Александар Вучић указао је данас да ниједан Албанац од почетка године није ни убијен, нити рањен, нити теже повређен, док нема ни истраге по питању пуцања на Драгишу Гаљка, а ухапшени Радош Петровић и Обреновић испребијани и даље у притвору.

Вучић је на конференцији за новинаре у Председништву указао и на друге случајеве.

“Браћа Стефан и Милош Стојановић упуцани су у Готовуши од стране припадника КБС Азема Куртаја. Претпоставили бисте када неко жели да пуца на Бадњи дан и рани двоје деце, да тај неће скоро изаћи из затвора, а не притвора, тај човек је у тобоже кућном притвору, у ствари је у нечему што није чак ни прави кућни притвор, де факто на слободи”, рекао је Вучић.

Такође је навео да је Миљан Делевић упуцан на бистричком мосту 23. јануара, наводећи да је метак тада окрзнуо и Душана С.

“Нико никада није одговарао, нико се не налази ни у кућном, нити у било каквом другом притвору”, истакао је Вучић.

Према његовим речима, тзв. Косовска полиција је пуцала на Милана Јовановића из Звечана код нелегалног пункта на бистричком мосту кад је носио шерпе и лонце.

“Подсетићу вас да је КПС у првом тренутку рекао да се то није десило и да је то српска измишљотина. Нико из света, ни Еулекс ни они који су за то задужени, нису реаговали. Ћутали су као заливени, пустили да то прође”, рекао је председник.

Даље је навео да, када су докази јасно показани, онда су рекли: “Извините, мало смо пуцали”.

“Онда су рекли да су отворили истрагу, па су њих тројица били у кућном притвору, један у тобож правом притвору. Нећете веровати, нико није крив, нико више није у притвору”, указао је Вучић.

Навео је да је Куртијева полиција са два метка у леђа упуцала 29. маја Драгишу Гаљка кога је посетио у болници у Београду. Гаљак је, каже Вучић, два метка добио у леђа.

“Је л’ ви можете да верујете да уопште нема истраге по том питању? Не постоји ниједна територија у свету, полиција која такво дело не гони по службеној дужности. Јел’ можете да верујете да су ухапшени Радош Петровић и Душан Обреновић истог тог 29. маја оптужени за кривично дело тероризма, хулиганизам, да људи ништа нису урадили”, навео је председник.

Каже да је су му представници НАТО-а рекли да знају да ти људи ништа нису урадили, али су их предали косовској полицији, јер, како су рекли, морали су то да учине по њиховим захтевима.

НОВО МАЛТРЕТИРАЊЕ СРБА у Житковцу код Звечана ОД ТЗВ. КОСОВСКЕ ПОЛИЦИЈЕ

Александар Вучић је изјавио да се на КиМ догодио нови случај малтретирања Срба од тзв. косовске полиције, која је напала децу Дару и Кристијана, брата и сестру, у селу Житковац код Звечана, као и да је јутрос разговарао са њиховом мајком Маријом.

Вучић је на конференцији за медије рекао да су јуче насилно зауставили брата и сестру и да су Кристијана ударали ногама по телу и оборили на земљу, држали га у клечећем ставу, док су Дару оборили и вукли по земљи.

"Када је дошла њихова мајка Марија, са којом сам јутрос разговарао и која је сва уплакана била, затекла је како јој сина на коленима држе на земљи, ћерку босу, која је од стреса неколико пута колабирала. Ти тзв. полицајци, лажни, рекли су да су све заустављали са кацигама и капама, па је ваљда требало да се иживљавају над њима. Замислите, деца од 15 и 17 година имала су капе и возила квад, па су мислили да су то опасни терористи, па су решили да се обрачунају са децом као у филмовима", рекао је Вучић.

Казао је да та деца имају и мањег брата и да је то био велики шок за њега.

"Много година уназад покушавамо да сачувамо мир и стабилност и да економски напредујемо, наша је земља заиста дала све да то тако и буде, да чувамо мир, да земља најбрже напређује у својој историји, то су чињенице. Међутим, колико год да смо се трудили да будемо озбиљан и одговоран патнер западним силама и налазимо се на европском путу, отворено говорим, никада нас нису на такав начин посматрали. Уколико не бисмо служили по сваком њиховом захтеву беспоговорно и безусловно, како то воле да кажу, увек бисмо ми били кривци, па макар никакве кривице немали", рекао је Вучић.

Говорићу о ономе што је преостало да учинимо, јер излаза више немамо, додао је Вучић.

„Еулексу упућен предлог да полиграфски испита припаднике МУП-а"

Председник Србије рекао је данас да је српска полиција упутила Еулексу предлог да њихови стручњаци дођу у Београд и спроведу полиграфско испитивање припадника Министарства унутрашњих послова, Антитерористичке групе посебне јединице полиције, који су ухапсили три припадника тзв. косовске полиције Р. З. Б.С. и М.Ш. у административном појасу према КиМ, далеко у дубини територије централне Србије

"Ми њима нудимо, ајде ви стручњаци из Еулекса иако вам то није мандат, дођите у Београд, понесите вашу машину, поведите вашег стручњака. Ми вам дајемо људе који су их ухапсили. Ако прођу полиграфско тестирање да су ухапсили та лица, питајте их где су их ухапсили. Нећемо им дати податке о нашем кретању, али да ли су их ухапсили и на којој територији - испитајте их полиграфски и обавестите светску јавност да ли лажемо или не", рекао је Вучић на конференцији за медије.

Нагласио је да не може да утиче ни на писање приштинских медија, али ни на ставове Приштине и дела међународне заједнице.

"Ми њихове лажи да спречимо, нећемо. Ни Западне ни албанске. Јер они раде заједнички посао. Једини за кога могу да кажем да није био некоректан су НАТО команда и Кфорови војници ", рекао је Вучић.

Додао је да ни један Албанац није повређен и да су у инцидентима на КиМ Срби повређивани и упуцавани и оценио да то не интересује међународну заједницу.

"Увек се прича о деескалацији и о две стране. Било је речи о томе шта ради Приштина, јер има одговорних земаља. Посебно бих желео да се захвалим нашим Мађарским пријатељима и то је негде подразумевајуће, јер су нам истински и искрени пријатељи. Али желим да се захвалим и једној земљи која показује више фер однос у оквиру Квинте него раније. То је Италија. И заиста им хвала, јер ми се чини да разумеју каква је ситуација. А о осталим земљама боље да не говорим", навео је Вучић.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести