Вучић: Србија ће великом сумом новца помоћи Албанију

ТИРАНА: Влада Србије ће у понедељак донети одлуку да значајном, великом сумом новца помогне Албанију, након разорног земљотреса који је недавно погодио ту земљу, изјавио је у Тирани председник Србије Александар Вучић.
vucic
Фото: Tanjug (video)

Верујем да ћемо бити један од три или четири највећа билатерална донатора за постадале у Драчу, Туману и другим местима у Албанији, рекао је Вучић на конференцији за новинаре у Тирани, након састанка с премијерима Албаније и Северне Македоније и председником Црне Горе.

Вучић је поново изразио саучесће свим породицама настрадалих у земљотресу који је погодио Албанију, наводећи да је Србија помогла онолико мало колико је могла, слањем јединица Сектора за ванредне ситуације.

Искрено смо саосећали са албанским народом и мислим да је већина људи у вашој земљи то могла да осети, рекао је Вучић.

Он је најавио и да ће убудуће јединице за ванредне ситуације Србије, Северне Македоније и Албаније блиско сарађивати када се догоди трагедија у некој од те три земље, па ће истог тренутка све расположиве снаге бити на располагању земљи коју је погодина непогода и органима свакој земљи.

Донели важне одлуке, јединственије тржиште значи инвестиције

Председник Србије изјавио је по завршетку самита о "малом Шенгену" у Тирани да су на састанку донесене важне одлуке за унапређење трговинске размене три земље, које ће бити потписане у Подгорици или Београду, у зависности од договора.

То је од огромног значаја за цео регион, подвукао је Вучић на заједничкој прес конференцији.

Он је напоменуо да ће, поред тога што ветеринарске и фитосанитарне инспекције на граници Србије и Северне Макеодније раде 24 сата, и царински тимови имати састанак у наредном периоду, како да се олакша царињење и да се даље смањује чекање на граници.

У том смислу, додао је да ће повећати број трака и вага на граничним прелазима, како би камиони неупоредиво брже пролазили - шест или седам уместо 23 сата.

Вучић је навео да би требало да се имплементира договор о тзв. повлашћеним операторима, што ће Србија и Албанија потписани билатерално на следећем састанку, а то подразумева да одређене компаније, које су већ препознатљиве могу лакше да прелазе границу.

Прелаз Прешево - Табановце пређе 320.000 камиона годишње. Онда видите колика је то корист за све, рекао је председник Србије.

Он је поновио да је од великог значаја и, зато желе да покушају, да формирају што јединственије тржиште рада, што ће значити убедљиво веће привлачење инвестиција.

То, каже, значи да ће радници из Србије, који желе да раде у Албанији или Северној Македонији, имати могућност да се евидентирају и да имају трајну радну дозволу у обе земље, што ће важити и обрнуто.

То је од огромног значаја за све наше земље које имају проблем са тржиштем рада и тек ће се суочити с проблемима, рекао је

Вучић и додао да би такво јединствено тржиште рада било много привлачније него што је свако појединачно.

Нећу ником да се правдам, јер радимо најбољу ствар за грађанe

Председник Србије Александар Вучић поручио је у Тирани да земље у региону, које су појединачно мале, неће моћи да опстану ако не буду сарађивале, пре свега економски, и да је то на користи свих грађана, те да не види разлог да се због такве иницијативе бране од оних који би све да нас све врате у прошлост.

Без овога ми не можемо да опстанемо. То не виде само они људи који то не желе да виде, рекао је Вучић одговарајући на питања новинара у Тирани након састанка са лидерима земаља региона, Рамом, Заевим и Ђукановићем.

Вучић је указао да смо појединачно толико мали и неважни да нећемо моћи да опстанемо, ако не будемо радили заједно и ако се не будемо укрупњавали, пре свега економски и у тржишту рада.

Упитао је колико је младих људи отишло из Бугарске,Хрватске, Србије, Северне Македоније, Албаније..., те констатовао да - њих не можемо да вратимо, нити оне што су остали да задржимо тако што ћемо да стварамо атмосферу сукоба и свађа, јер то доноси неки политички поен.

Ја сам се малопре љутио на нашег пријатеља Едија Раму, јер све време као да се брани. Од чега се бранимо? Што радимо најбољу ствар за наше земље и народе? Од оних који би да нас врате у 18. или 19 век, од оних који би да се бијемо поново... А, ми само хоћемо да живимо и радимо једни поред других и имамо нормалну будућност, да размишљамо како ћемо једни другима да помогнемо, истакао је Вучић.

Осврнуо се и на синоћни донаторски концерт у Тирани и навео да му је било и тужно и дивно, јер је упознао албанску културу више него што ју је познавао раније.

Нађите једну меру од овога што радимо, да је лоша за било кога, додао је Вучић.

Председник Србије је рекао и да је срећан што су на састанцима присутни и представници међународних организација, Европљани, Американци, али да не може и не жели да им се "улизује", јер му је важније шта ће рећи грађани.

А, шта смо лоше урадили? Он онога што ће Србија да уради најмање 100 породица у Албанији ће моћи да добије помоћ. Од стварања нових радних места прехрањиваћемо десетине хиљада породица. Што се стидимо тога?, рекао је Вучић.

Додао је да је регионална сарадња најбољи позив инвеститорина, а као пример олакшаног пословања до којег она доводи навео је немачаку фабрику која послује у Крушевцу и Битољу, којима ће бити лакше да размењују стручњаке из две фабрике, а биће, каже, заинтересовани да граде трећу.

Да привучемо инвеститоре тако што ћемо да се бијемо, да уводимо таксе, царине..., констатовао је Вучић.

Фото: Tanjug/Predsedništvo Srbije


ЦГ добродошла, а ми свакако настављамо свој пут

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је Црна Гора добродошла у иницијативу "мали Шенген" уколико жели да учествује, а да ће Србија, Северна Македонија и Албанија свакако наставити свој пут.

Црна Гора је увек добродошла, они желе да погледају папире, да виде билатерално шта могу да ураде, шта желе... Ми смо рекли - добродошли, а ми ћемо свој пут да наставимо на добар и коректан начин, рекао је Вучић у разговору са српским новинарима, упитан како види то што је и председник Црне Горе Мило Ђукановић учестовао на састанку у Тирани.

Вучић је рекао и да је задовољан што је Ђукановић био присутан на састанку у Тирани, на којем су, поред њих двојице, били и премијери Албаније и Северне Македоније Еди Рама и Зоран Заев.

Црна Гора је од почетка иницијативе, која је потекла од председника Србије, била уздржана, уз бојазан да би могла угрози европске интеграције региона.

Вучић каже да је важно што је Ђукановић учестовао на скупу, наводећи да су сви изнели своје аргументе.

Он је рекао да сарадња у региону сто одсто зависи од држава региона, али да није тако и кад је реч о приступању ЕУ, јер то 50 одсто зависи и од уније, а не само жеље држава на Западном Балкану.

Интереси су оно чиме се земље, организације, институције руководе, а не љубав или нељубав, рекао је Вучић.

Наша сарадња у региону зависи само од нас, а кад будемо имали проблем, неће доћи неко из Канаде или САД да нам помогне, већ комшије, закључио је он.


Он је навео да бољитак не може да се осети за три месеца, али да ће за три године бити видљив раст ове три земље, или, како је рекао, четири или пет земаља, у односу на друге, јер креирање амбијента не траје месец дана, већ годинама, али даје резултате.

Када је реч о ЕУ, Вучић је поновио да је Србија на европском путу, да је шест година прошло од отварања преговора са Унијом и захвалио на свакој подршци ЕУ и на свему што чини за нас.

Али, да ми зависимо од тога да морам богу да се помолим, па да молим људе из Европе да нам отворе једно, два поглавља... Нећу ни себе, ни земљу, ни народ који водим да понижавам, рекао је Вучић.

Поновио је да ми радимо свој посао, који ЕУ може да оцени, те да то не зависи само од нас, већ и од њих њихових унутрашњих прилика.

То, понавља, каже и данас, "у лице" и не крије ни од кога, јер можемо да се додворавамо колико хоћемо, ништа то неће вредети.

Кад не зависи од нас, хајде онда да радимо оно што зависи, констатовао је Вучић.

Затражили смо подршку финансијских институција за нову агенду раста

Земље учеснице иницијативе за регионално повезивање затражиле су на данашњем самиту у Тирани подршку и помоћ од међународних финансијских институција за нову агенду раста, рекао је председник Србије Александар Вучић.

Он је у изјави за српске медије изразио уверење да ће до беогадског самита успети много тога да се уради на корист српског народа и државе Србије, као и Албаније и Северне Македоније.

Кроз разговор са представницима међународних организација затражили смо подршку и помоћ, као и за нову агенду раста са Светском банком. Тражили смо и подршку пројектима као што је пројекат за басен доње Дрине који се тиче Србије, БиХ и Црне Горе, али и за нове пројекте ЕБРД и ЕИБ, казао је Вучић.

Председник Србије је сумирајући утиске са завршеног самита у Тирани рекао да су разговори били веома важни и да се иде у изузетно добром смеру.

Најавио је да ће бити драматично смањени трошкове за привреднике пошто ће бити убрзан проток робе и капитала.

Верујем да ћемо за месец дана само са личном картом моћи да путујемо у Албанији и обрнуто, додао је он.

Вучић каже да ће када неко дође на аеродром у некој од три земље моћи да иде и на друге аеродроме без додатне документације и губљења времена на процедуре.

Захвалио је људима из Владе Србије који су направили софтвер за радне дозволе, за самоевидентирање, који ће омогућити сваком да се само једном пријави за рад.

Председник Србије истиче да су све то одличне вести и да ће бити привучено много више инвестиција, што ће значајно подићи стандард живота грађана и створити боље услове за останак младих у Србији.

Приметио је да се повећава трговинска размена са земљама у региону и да ту једино имамо проблем са приштинском администрацијом која је увела таксе на робу из Србије и тако фактички забранили трговину.

Вучић је додао да су га током боравка у Тирани албански новинари питали око Косова и зашто Србија не призна Косово и када ће он да се извини пошто су то радили претходни српски председници и слично.

Желим да гледам у будућност и не могу да видим сву корист за свој народ као што они што виде у томе како се са неким обрачунавати у прошлости, поручио је Вучић.

Вучић о лицемерју опозиције

Само седам дана након лансирања измишљене афере Крушик, Уједињеним Арапским Емиратима је минобацачке ракете, какве има и Србија, продала Бугарска, рекао је данас председник Александар Вучић.

Он је, одговарајући на питања српских новинара у Тирани, рекао да је много лицемерја и лажи у ономе што ради опозиција у Србији.

Он је из тог угла говорио и на питање како види то што је Вук Јеремић својевремено помогао да Слободан Тешић буде скинут са црне листе УН, и што је Тешићевог пријатеља запослио у Министарству спољних послова:

"То говори о лицемерју и лажима, ту нема кривичног дела. Боље да је помогао српском трговцу оружјем, него америчком", рекао је Вучић на питање новинара како коментарише наводе "Курира" да је Јеремић, док је био председавајући Генералне скупштине УН (2012-13) "наводно излобирао да Тешић 2013. буде "избрисан" с листе УН за забрану путовања".

Вучић је, међутим, истакао да су многи Срби учествовали у акцији урушавања спрске наменске индустрије и Крушика, који је, како каже, актуелна власт успела да подигне на ноге.

Као пример урушавања наводи то што је само седам дана након покретања "лажне афере", минобацачке гранате, какве има и Србија, Уједињеним Арапским Емиратима продала Бугарска.

Упитан да ли ће поднети оставку, што су затражили Драган Ðилас и Бошко Обрадовић, Вучић каже да ће сачекати да им се у захтеву прикључи и телевизија Н1, па ће онда размислити о томе.

Вучић је упитан и да прокоментарише изјаву Весне Пешић да се " ауто-путеви које Вуцицћ отвара не мажу на хлеб".

Председник је иронично рекао да су "они намазали стотине милиона евра на хлеб" и да зато сада имају контролу над медијима и институцијама, које плаћају парама које су покрали од народа.

Вучић је додао и да се болнице не мажу на хлеб, али да се у њима лече људи и најавио даље реконструкције и изградње болничке инфраструктуре.

Јесте због тога долазили у Тирану...Што не поднесете пријаву

Ако је Бранко Стефановић учинио кривично дело, молим вас, поднесите пријаву, престаните се бесмисленим питањима, рекао је данас председник Александар Вучић новинару Н1 на питање о оцу министра Небојше Стефановића, зачуђен што је, каже, та телевизија послала екипу на самит у Тирани да би га изнова, по ко зна који пут, питали о Бранку Стефановићу.

Он је приметио да су СНС и он сам на историјском максимуму после афера које су покушали да "произведу" његови политички противници и њима наклоњени медији, јер, како је истакао, грађани схватају да они мисле озбиљно и да би лажима да руше државу.

Новинар Н1, наиме, питао је Вучића по завршетку самита о "малом Шенгену" да ли то што је отац министра Небојше Стефановића, Бранко, био у државној делегацији која је посетила и једну италијанску фабрику оружја као представник фирме ГИМ значи да га је Стефановић, "његов најближи сарадник", слагао најближи сарадник слагао.

Вучић је рекао да је и од почетка говорио да је Бранко Стефановић био члан делгације ГИМ.

"И какво је то кривично дело? Да ли је нешто забрањено учинио? Није. Ако јесте, молим вас поднесите кривичну пријаву. Немојте да глумите да се секирате много, јер се не секирате, не кад је реч о нечијем тати, баби или деди, него се не секирате и никад нисте поставили питање одакле Ђиласу право да лично купује секдуне од РТС, продаје и заради 620 милиона евра", рекао је Вучић.

Поновио је да, ако је Бранко Стефановић учинио кривично дело, могу да поднесу пријаву, те додао да је "ионако све тужиоце и судије 2009. године поставио Ђилас, заједно са Душаном Петровићем".

Додао је и да нема проблем да саслуша питање, али да новинар Н1 који му је питање и поставио, како каже, има проблем са одговором.

"Јер одговор погађа у средину, растура све ваше аргументе, уништава ваше неистине и побеђује лажи", рекао је Вучић.

"Ако нађете било које кривични дело, поднесите кривичну пријаву, па нека оде једном заувек у затвор, само да то решимо. Само да кажете које је то кривично дело", рекао је Вучић и додао:

"А, ја ћу да казем тужиоцима 10 кривичних дела које су починили Ђилас, Душан Петровић, Јеремић, које никада нисте смели ни да питате застсо једна страна амбасада уплаћује паре на рачун".

Вучић је истакао да су после последњих афера које су производили Ђилас и његови сарадници, СНС, и он сам, на историјском максимуму, јер људи схватају да су озбиљни и да би они стварно лажима да руше државу.

"Мислите да су заборавили Јовањицу и бесмислене лажи како је онај што смо га ми открили и ухапсили звао мога брата, пошто смо ми радили нешто са њима", рекао је Вучић.

Додао је да се сада, после пријаве, вештаче телефони, те упитао шта ће бити када се установи да су његови политички противници лагали.

На поновно питање о Бранку Стефановићу, уз нагласак да је реч о томе да га је Стефановић слагао, Вучић је рекао:

"Дошли сте у Албанију да ме малтретирате са оцем Небојше Стефановића и то шести пут".

Рекао је и да му не одређују ко је његов најближи сарадник, а Небојша Стефановић јесте један од његових најближих сарадника.

"И смета вам нарочито што је један од њему најближих људи лично из аутомобила прво хеклером разбио стакло и лично извукао нарко зликовца који је имао три килограма дроге око врата. И зато водите хајку против Небојше Стефановића и Горана Папића".

Као је истакао председник, људи у Србији треба да знају зашто се води хајка против тих људи, јер су ухватили нарко дилера, ишчупали битангу из аутомобила, криминалца који је са том дрогом могао да отрује две или три целе школе у Београду.

"Зато што му је уништио бизнис, а то око 320.000 евра на црном тржишту, када они то замешају....Не знам шта раде, пошто је тај нарко зликовац после тога био и посећиван од стране лидера ДОС-а у затвору да се види да су блиски. И питање је сад чије су то паре и сада је посао тужилаштва да види чији су то новци, е пошсто су ти новци изгубљени, онда је потребно водити хајку и кампању и против Горана Папића и против Стефановића".

Вучић је потом рекао да жели да се врати на суштину која је произашла из питања новинара Н1:

"Ви кажете да он (Небојша) мени каже да он (Бранко) нема никакве везе са тим, а онда је он (Бранко) био негде у делегацији. Па то је мој посао да разговарам са Небојшом Стефановићем и о томе ћу ја да разговарам са Небојшом Стефановићем.

И - какво је ту кривично дело? Никакво. Кривично део - слагао ме? Чули сте, грађани Србије, какво је кривично дело починио Небојша Стефановић - слагао ме је. Ја ћу да разговарам са Небојшом Стефановићем о томе", казао је Вучић.

EUR/RSD 117.1154
Најновије вести