Вучић: Време да потрошимо новац који су зарадили грађани

БРУС: Председник Србије Александар Вучић истакао је данас да је време да се потроши новац који су зарадили грађани на пројекте који њима доносе добро.
vucic
Фото: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/ bs

Вучић је упитан да прокоментарише писање појединих медија да је потрошио пола милијарде евра у претходним посетама, казао да је можда крив, али да није потрошио тај новац на себе, већ су то новци за обилазнице аутопутеве, болнице.

„Рачунали су у ту цифру 80 милиона евра за изградњу Клиничког центар у Ужицу, 50 милиона евра за тунел кроз Кадињачу и спајања тунелом Дуба и Дубаца, гасовод и канализцију, фабрике за пречишћење отпадних воде. То су ствари које су потребне грађанима. Тај новац имамо и нећемо повећати јавни дуг на више од 60 одсто“, поручио је он.

Вучић је изразио захвалност председници општине Брус што је смањивала општински дуг, и што неће узимати кредите.

„Можеш да узмеш кредите колико растеш - не више од тога. Не живи се један дан или два", рекао је он апострофирајући пример како је иронично рекао, стручњака који је задужио Косјерић са 10 милиона евра.

"Ем продали цементару, како то да врате“,упитао је он.

Вучић је казао да је за државу важно да се троши много новца јер га има,а реч је о новцу који су грађани зарадили.

„Време је да се тај новац врати грађанима. Нису то само будући пројекти. Данас на пример градимо Гимназију у Прокупљу коју нико није обновио 75 година. Људи нису веровали у Блацу како ће пут до Бељољина изгледати. Сада наша села тамосве више личе на најразвијена села у Европи“, објаснио је он.

Вучић је казао да му је жао што је „њима“ тешко што држава троши новац на грађане, и што није заинтересован за лично богаћење.

„Нисам заинтерсован да имам својих 650 милиона евра, већ да грађани буду богати, и да потрошимо тај новац на путеве, школе, болнице“, закључио је он.

Морамо се навићи на притиске

Александар Вучић истакао је да се морамо навићи на притиске, јер ће неки радити на разградњи и слабљењу Србије, а наш посао је да радимо на снажнијој Србији.

„Мислим да је потпуно јасно да ће притисак долазити из земаља и делова света који су признали независност Косова, многих који желе под плаштом стварање функционалне БиХ укину РС. Кроз финансијску подршку политичким актерима који желе слабију Србију“, рекао је он.

Вучић је рекао да у складу с тим иде што раде многе друштвене мреже „бустујући“ оне који су за слабију и против снажне Србије, а смањујући бројеве оних који су за снажнију Србију.

„На то морате да се навиктене, нема кукњаве. Они нека раде свој посао на разградњи и слабљењу Србије, а ми ћемо да радимо на јачању Србије“, нагласио је он.

Вучић је тако одговорио на питање да појасни изјаву од пре пар дана у Бајиној Башти да пред Србијом није лако време, да це се повећати пристисци око Косова и РС и шта ће бити главни инструментуи тих пристисака, одакле их највисе треба очекивати и можемо одговорити на њих.

Приштина захтевима за признање одрешила руке Србији

Александар Вучић рекао је данас да Приштина од неких земаља тражи признање независности тзв. Косова, чиме крши Вашингтонски споразум, али је истакао да су тиме Србији одрешили руке и указали правац којим треба да иде.

"Видео сам последње захтеве министра одбране у Приштини који казе да је тражио од Грузије, Украјине, Азербејџана и још неких признање независног Косова. Добро је да су нас обавестили о том питању, хвала им на томе", рекао је Вучић новинарима у Брусу.

Он је истакао да то представља кршење Вашингтонског споразума, али је захвалио Приштини што је Србији одрешила руке, додајући да тај споразум ионако важи до септембра.

"Тако да су нам указали правац којим треба да идемо и ми ћемо свој посао да радимо", поручио је Вучић, додајућои и да разуме да су Албанци нервозни, јер им ствари не иду како мисле.

Он је на питање новинара како види јединствене политичке наступе албанских странака у српским срединама пред локалне изборе на КиМ рекао да је њихов посао да се уједињавају.

"Нека се уједињавају, то је њихов посао. Ми излазимо уједињено, јер они који нису уједињени и нису иза Српске листе теско ће добити поверење народа", рекао је Вучић додајући да се поверење добија на основу заједништва и јединства, а не на основу рушења, као и да то чува наш идентитет и опстанак на КиМ.

Не знам за нове мере, једва чекам трећу дозу

Александар Вучић изјавио је да не зна да ли ће бити уведене нове епидемиолошке мере за спречавање ширења корона вируса.

Он је то рекао у Брусу одговарајући на питање да ли ће због пораста броја оболелих од корона вируса бити уведене нове мере и каква ограничења могу да се очекују.

"Не знам, нисам епидемиолог, не бавим се тиме. Нисам сигуран колико су људи на све спремни, али они ће размишљати о томе, па да видимо то све", рекао је Вучић.

Он је још једном апеловао на грађане да се вакцинишу и да схвате да та болест никога неће да прескочи.

"Када прође шсест месеци од друге дозе примићу трећу вакцину. То ће да буде почетком октобра ако се не варам. Једва чекам да примим трерћу дозу. Као што видите још сам жив. Вакцина никоме није нашкодила, али је многима нашкодило то што нусу примили вакцину", рекао је Вучић.

Како је додао болнице ће се изградити, лекова има, али некада то није довољно, због чега је важно вакцинисати се.

"Са вакцинама болнице и лекови могу да помогну. То има смисла", рекао је Вучић.

Избеглице из Авганистана не траже да дођу у Србију

Председник Вучић изјавио је у Брусу да избеглице из Авганистана не траже да дођу у Србију, али је истакао да нема ништа против доласка било кога са стране у нашу земљу и зато не разуме шта се, како каже, у нашим главама дешава када је о томе реч.

Одакле таква ксенофобија и мржња, упитао је Вучић одговарајући на питање новинара како коментарише то што неке земље у окружењу, међу којима и Приштина, примају избеглице из Авганистана.

"Немам ништа против било каквих избеглица... Просто не разумем шта се у нашим главама дешава и одакле таква ксенофобија и мржња. Хоћете да кажете неком детету да нећете да га примите", рекао је Вучић.

Истакао је да Србија свакако неће бити никакав паркинг за било кога ко долази са стране, али и а у њој има места за било кога ко долази са стране.

"Нико не долази од њих код нас. Не видим да би то могао да буде проблем за нас.Ти људи беже и притом испадају из авиона и то је најтрагичнија слика, то је пораз савременог света", истакао је председник.

Упитао је како неко мисли да детету човека који виси из авиона и пада с крила авиона може да каже "ми те нећемо".

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести