Замарају игре Приштине, само Српска може да представља Србе

БЕОГРАД: Председник скупштинског Одбора за КиМ Милован Дрецун каже да Приштина увек чека последњи тренутак за формирање власти после избора, те да се то дешава и сада, али да је за српски народ најважније да се поштује његова воља исказана на изборима, а то је да их Српска листа представља у свим институцијама.
drecun, tanjug video
Фото: Танјуг (Видео)

Дрецун је за телевизију Пинк нагласио да "већ замарају игре" албанских лидера и да је највећи проблем Аљбин Курти и његов Покрет Самоопредељење, који жели два кључна места - председника и премијера такозваног Косова.

"Нас занима однос према српског народа и његовој вољи која је исказана на изборима где су јасно рекли да искључиво Српска листа може да представља српски народ у свим институцијама. Ако то не буде поштовао Курти, односно његов могући коалициони партнер, онда ће ситуација бити веома лоша и за нас неприхватљива", навео је он.

Додаје да ће таква ситуација бити неприхватљива и за међународну заједницу, да други народ по бројности на КиМ не биде заступљен у тој новој извршној власти.

"Курти полако схвата да не може да ради то што је наумио, да потпуно елиминише Српску листу и да поништи изборну вољу српског народа. Полако се призива рационалном политичком понашању, да ће морати да направи неки договор са Српском листом", навео је Дрецун.

Додаје да ће бити интересантно да се види каква ће бити судбина Хашима Тачија и ко ће преузети да води дијалог са Београдом. Међународној заједници би, како каже, одговарало да то место заузме неко ко је спреман да створи одмах услове за наставак разговора.

"САД би желеле да се тај процес убрза и да се заврши наредне године. Да се постигне решење за КиМ, али решење које неће спорити њихов кључни став, да је Косово некаква држава. По Американцима не може се спорити никаква самопроглашена државност Косова", каже Дрецун.

Истиче да Србија последњих неколико година напредује у сваком погледу, а да самопроглашена државо Косово назадује.

Кад је реч о "малом Шенгену", Дрецун каже да та иницијатива маргинализује пројекат велике Албаније, те да Србија на тај начин повлачи мудре, храбре потезе којима умањује капацитет албанских политичара.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести