Квалификације за СП: Митровић донео победу Србији над Азербејџаном (2:1)

Фудбалска репрезентација Србије победила је са 2:1 Азербејџан у утакмици трећег кола квалификација за Светско првенство у Катару.
srbija3
Фото: ФСС

Селектор Србије Драган Стојковић остао је у Бакуу доследан властитој фудбалској филозофији, па је на терен послао офанзивну формацију „орлова“, јасно поручујући да га интересује једино победа у одмеравању снага с Азарбејџаном. У шпицу су, уз најистуренијег Александра Митровића, били капитен Душан Тадић и против Португала одлични Сергеј Милинковић-Савић, а овог пута на клупи је остао Душан Влаховић. Уз то, по боковима су деловали Немања Радоњић и Филип Костић, па се јасно уочавала намера наше репрезентације да из свих оружја нападне домаћина. Како није могао да рачуна на Миленковића који је „поцрвенео“ против Португалаца, у линији централних бекова нашао се Спајић, а легендарни ас српшског фудбала очекивано је променио и чувара мреже, дајући предност Предрагу Рајковићу у односу на не баш претерано расположеног Марка Дмитровића који је бранио у прва два сусрета.

Фото: ФСС

Преузео је наш тим иницијативу од почетка и већ на истеку 7. минута, после кронера Тадића, Милинковић-Савић је покушао главом, али је неко из одбране домаћина био на месту и изблокирао тај ударац. Изабраницима селектора Италијана Ђованија ди Бјазија одговарао је спорији ритам и трудили су се да „успавају“  наше репрезентативце. Међутим, далеко од тога да нису желели да нападну када им се за то укаже прилика, а она је наишла у 11. минуту, када је Горбанов упутио ни мало наиван ударац главом, али ван оквира гола.

Стрпљиво су наставили момци у јуче белим дресовиома да плету мрежу пред на половини  Азарбејџана, а онда је на сцену поново ступио Александар Митровић. Играо се 16. минут када је Тадић одлично упослио момка чији надимак у Енглеској је „Митро гол“, овај је заобишао једног чувара и прецизним ударцем по земљи са неких 15 метара постигао укупно 40. гол за Србију, већ четврти у овим квалификацијама и наша селекција је повела 1:0.

Фото: ФСС

Рано вођство, међутим, није повукло наш тим, који је мирно наставио да гради игру. А онда се у 30. минуту десио кикс наше одбране, Спајић је лоше извео аут, а Стефан Митровић је кратко одбио лопту које се дочепао поново Горбанов. Био је удаљен 17 метара од гола, нишанио је леви доњи угао, али је Рајковић изванредно интервенисао и отклонио велику опасност. Одговорила је Србија у 35. минуту, када је Тадић шутирао преко гола, а два минута касније Радоњић је лепо упослио Митровића, чији ударац главом је отишао поред гола. Све у свему, није то била игра за уживање, а солидна Србија на одмор је отишла уз минималну предност.

У наставку су први запретили домаћи играчи, у 49. минуту Нуријев је шутирао, а Стефан Митровић је одлично уклизао и избио лопту у корнер. Азери се, наравно, нису предавали, желели су да стигну до изједначења, док су Пиксијеви изабраници деловали нешто тромије и то се сигурно селектору никако није допадало. У 54. минуту Костић је лепо прошао по левој страни, шутирао, али је голман Магомедалијев био опрезан и зауставио лопту.

Фото: ФСС

У 58. минуту уследио је шок за наш тим: Костић је на недозвољен начин у шесанестерцу налетео на Махмудова, овај је то одлично искористио, пао, а судија из Израела показао је на белу тачку. Сигуран реализатор најстроже казне био је управо Махмудов и изједначио резултат на 1:1. Омалени Нуријев правио је у тим тренуцима доста проблема по десној страни нашој одбрани, а Стојковић је направио двоструку измену, решен да наш тим што пре поново стигне до предности. У игру су ушли Живковић и Грујић, изашли су Костић и Максимовић, а Де Бјази је променио оба нападача, исказујући намеру да његов тим потпуно преокрене ток утакмице.

У 71. минуту могла је Србија да опасније угрози гол домаћина, али је Радоњић доста лоше реаговао и није било проблема за голмана Азарбејџана. У 74. минуту изванредну прилику имао је Митровић, али је његов ударац одлично зауставио голман Азера. И таман када се чинило да нервоза лагано захвата наш тим, опет је бљеснуо Александар Митровић! Добио је лопту од Милинковић-Савића, левом ногом шутирао и поново довео Србију у вођство од 2:1. Био је то његов пети погодак, нови доказ мајсторства овог играча и, што је најважније, пут ка победи нашем тиму био је опет широм отворен.

Сергеј Милинковић-Савић је, изласком Тадића, постао креатор напада нашег тима, а у 91. минуту добро је шутирао замало поред гола.  Време је лагано истицало, велика борба ближила се завршетку, а када је арбитар означио крај утакмице, постало је јасно да је наша репрезентација, на крилима јунака Александра Митровића, направила нови, велики корак ка пласману на Мундијал.

А. Предојевић

Азарбејџан – Србија 1:2 (0:1)

БАКУ: Олимпијски стадион, без гледалаца, судија: Рој Рајншрајбер (Израел). Стрелци: Махмудов (из пенала) у 59. за Азарбејџан, а А. Митровић у 16. и 80. минуту за Србију. Жути картони: Калилзаде (Азарбејџан), а Спајић, Гудељ (Србија).

АЗАРБЕЈЏАН: Магомедалијев 7, Медведев 6, Б. Хусеинов 6, Бадалов 6, Кривоцјук 6, А. Хусеинов 6,5, Махмудов 7, Ибрахимли 6,5, Салахли 6,5 (Калилзаде 6), Нуријев 6,5 (Емрели -, Јафрагулијев -),  Горбани 6,5 (Шејдајев 6).

СРБИЈА: Рајковић 7, Спајић 7, С. Митровић 7, Павловић 7, Радоњић 6,5 (Ристић -), Максимовић 7 (Грујић 7) , Гудељ 7, Костић 6,5 (Живковић 6,5), Тадић 7,5 (Јовић -), Милинковић-Савић 7,5, А. Митровић 8 (Влаховић -).

Фото: ФСС

Пикси: Показали смо да имамо карактер

Селектор Драган Стојковић био је веома задовољан тиме што је Србија освојила три нова бода у А групи и тако начинила значајни корак ка одласку на Мундијал.

- Најважније је то да смо освојили три бода, јер је ово била екстремно тешка утакмица - рекао је популарни Пикси. - Није нас заварало прво полувреме у којем смо доминирали, јер је наставак показао да сусрет може да оде ко зна где. Честитам момцима на испољеном карактеру и вери да могу да победе у овој прелепој вечери. Увек морамо да покажемо лице које сведочи о томе да се никада не предајемо. Сваки сусрет биће тежак сам по себи, а драго ми је што је екипа исказала уверење да може да игра са сваким и да победјује. Момци су испољили велику жељу, на томе радимо и мислим да можемо да будемо задовољни до сада учињеним у овим квалификацијама. Учинићемо све да останемо на првом  месту, играћемо све боље, иако знамо да нам на том путу неће бити лако. Бодове смо освојили апсолутно заслужено, играчи су показали висок ниво професионализма, а сјајна атмосфера која влада у екипи јако пуно може да допринесе нашем коначном успеху. Измене у другом делу су допринеле да поново стигнемо до игре, а Митровићеви голови били су плод доброг наступа читавог нашег тима.

Двоструки стрелац Александар Митровић наставио је да тресе мреже, у Бакуу је то учинио у два наврата и сада је стигао до коте 41 у државном тиму.

- Идемо утакмицу по утакмицу, најважније је то да смо освојили бодове и сада мирно можемо да идемо даље – додао је Митровић. - Био је ово тежак сусрет, не задовољавамо се оним што смо до сада урадили и заслужили смо да се радујемо. Сусрету с Азарбејџаном претходиле су две исцртпљујуће утакмице и то није лако било психички издржати. Овде смо били фаворити, отворили смо сусрет на време, али да смо постигли и други гол, било би нам много лакше. Овако, после изједначења, било је тешко пробити Азере, срећом успешно смо одрадили посао и кући се враћамо с бодовима, а то нам је и био основни циљ. Успевају у фудбалу само они који верују у себе, раде напорно, баш као што то ја чиним. У три утакмице сам постигао пет голова, оборио стари рекорд, али не гтреба да се занемари ни читава наша екипа, у којој влада феноменална атмосфера. Дуго сам у државном тиму, али се не сећам да су сви били овако срећни и задовољни, као што је то сада случај.

Кривац за пенал који је досуђен за Азарбејџан био је Филип Костић.

- Иза нас су три напорне утакмице –објаснио је фудбалер Ајнтрахта из Франкфурта. - Морамо да будемо задовољни учињеним, показали смо велику жељу и заслужили да се радујемо. Данас сам могао да одиграмо и пуно боље. Верујем да ћемо успети да се пласирамо на Светско првенство. Код скривљеног пенала, нисам ни видео противничког играча, хтео сам да дођем до лопте и неспретно сам реаговао и срушио га. Испало је на крају све добро, идемо даље.

А. П.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести