Сећање – Пола века од пада авиона с фудбалерима Војводине у Лајпцигу

У свечаном салону на стадиону „Карађорђе” у Новом Саду јуче је обележена 50. годишњица откако је ЈАТ-ов авион, који је превозио фудбалере Војводине на утакмицу другог кола Купа сајамских градова доживео незгоду при слетању на аеродром у Лајпцигу.
FK Vojvodina1
Фото: Dnevnik.rs

Тим поводом окупили су се ветерани црвено-белих, које су поздравили председник њихове секције Васа Пушибрк и генерални секретар Цвијан Савковић.

Пригодну беседу,  подсећање на догађај од 21. новембра 1967. године, одржао је бивши угледни новинар “Дневника”, а данас пензионер Љуба Вукмановић. Он је, заједно са Лазаром Васићем и фоторепортером Стеваном Лазукићем, био један од путника на том чартер лету и извештавао је с утакмице између домаће Локомотиве и новосадског клуба. Подсећања ради, тада је, после 47 минута кружења над Лајпцигом, авион слетео на само 50 метара од ауто-пута и “носом” се зарио у ораницу. Права срећа је била што нико од 36 путника и петоро чланова посаде није био повређен, па су црвено-бели сутрадан одиграли реванш сусрет с Немцима, победили са 2:0 (у Новом Саду резултат је био 0:0) и прошли у наредно коло овог такмичења.

Фото: Dnevnik.rs

Уз Вукмановића (на фотографији у средини), говорили су и ондашњи играчи Воше Владимир Савић (десно) и др Радивој Радосав, који су се присетили анегдота с тог замало трагичног путовања, које се срећом завршило на најбољи могући начин.

Текст и фото: А. Предојевић

EUR/RSD 117.0769
Најновије вести