Школа фудбала "Петар Пуача" прерасла у клуб који ће наступати у Другој новосадској лиги

Већ годинама је Школа фудбала "Петар Пуача" на добром гласу у Новом Саду, Војводини, па и читавој Србији, као средина у којој се окупљају млади различитог имовинског стања, који у њој могу бесплатно да тренирају.
2
Фото: Приватна архива

Предвођени власником клуба, некадашњим фудбалским интернационалцем Петром Пуачом, људи из школе настоје да буквално свакодневно унапређују свој рад, па су се истакли и као вредни и способни организатори кампова, од који је, управо јуче, један почео у Спортском центру "Сајмиште", под називом "Шутни лопту, а не живот".

- Моја Школа постоји већ пуних 18 година и с поносом могу да истакнем да је једна од најтрофејнијих у Србији - истакао је Пуача, некадашњи играч, између осталих екипа, и београдске Црвене звезде. - После прославе својеврсног пунолетства, она је сада прерасла у клуб, јер поседујемо све узрасне категорије. Оформили смо и сениорски тим, који ће стартовати у најнижем рангу такмичења, Другој новосадској лиги, уз жељу да касније напредује и позиционира се и у вишим лигама.

Истакао је Пуача да у његовој школи вежбају клинци од 4 до 12 година, а уз њих су и пионири, кадети и омладинци, па је логичан наставак била и активација првог тима.

- Нови Сад има чак 88 регистрованих школа фудбала, у које иду деца до 14 или 15 година старости - објаснио је Давор Тодоровић, спортски директор ФК "Петар Пуача". - У Србији не постоји развојна лига за младе између 18 и 21 године, па нам се деца фудбалски губе баш у том узрасту. Појавила се велика група од скоро 300 момака, који још увек нису спремни да постану фудбалери, например, Војводине или ТСЦ-а, а поседују одређени квалитет. Уз њих, наша Школа фудбала поседује веома талентоване дечаке, код којих је већ изграђен победнички менталитет и то смо желели да искористимо при формирању фудбалског клуба. Прикључили смо им два-три момка од по такође дведесетак година, који су већ играли у сениорској конкуренцији и тако смо заокружили причу о првом тиму.


Партнер из Аустрије

Увек је тешко решиво питање спонзорстава у нижим ранговима фудбалских надметања. Клубови кубуре с новцем, а Петар Пуача, чини се, зна начин како да тај проблем реши.

- За почетак, пронашли смо поједине спонзоре, а у наредним данима би спортски директор Давор Тодоровић требао да доведе партнера, а не спонзора, из Аустрије. У петогодишњем плану који имамо, идеја нам је да он уложи одређени новац у наш клуб. Уколико нам то не успе, имамо и резервне планове, а верујем да у наредних шест месеци можемо да успоставимо жељени систем - додао је Пуача.


Идеја је да ФК "Петар Пуача" буде развојни клуб, који ће своје играче да усмерава у друге клубове.

- Наш сениорски погон саставили смо делом од играча из новосадских екипа, а делом су то момци из наше Школе фудбала. Већ смо одиграли и прву званичну утакмицу, у којој нам је домаћин био некадашњи суперлигаш, а данас члан Српске лиге Војводине, екипа Бечеја, с којом смо скоро 70 пуних минута играли равноправно. Ипак, примили смо четири гола и убедљиво изгубили, али је многима од гледалаца на стадиону било несхватљиво то да наш тим први пут наступа заједно.

Говорећи о блиској будућности, Петар Пуача је посебно желео да нагласи следеће:

- С базом од готово 300 играча, сигуран сам да можемо да будемо конкурентни и у петом или четвртом рангу такмичења. Потенцијал који Нови Сад има је огроман, јер фудбал активно данас тренира око 6.000 дечака у разним школама, а у Фудбалском савезу Града Новог Сада регистровано је 6.000 фудбалера. Управо због тога нам је циљ да пробамо да се пласирамо у Српску лигу, а није нам план да покушамо и нешто више. Намера нам је стварамо играче за наше најбоље клубове, као што су то данас голман Тороман, Зукић и Кабић, момци који су кренули управо из моје Школе - подвукао је Пуача.

А. Предојевић

Екипа ФК "Петар Пуача" пред премијерни дуел у Бечеју

 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести