Столица нови селектор младе репрезентације Србије

БЕОГРАД: Некадашњи фудбалер Партизана, а потом тренер Вождовца, Војводине и Олимпије, Илија Столица, нови је селектор младе репрезентације, саопштено је из Фудбалског савеза Србије (ФСС).
ILIJA-STOLICA_35
Фото: ФСС

Он је именован на седници Извршног одбора уместо Ненада Миловановића, који одлази после само две утакмице на кормилу У21 селекције.

Млада селекција је неуспешно поцела квалификације за Европско првенство, поразом од Русије у гостима 1:0 и ремијем са Летонијом у Новом Саду 1:1.

Наредни противници биће Бугарска 11. октобра и Пољска четири дана касније.

Нови селектор младе репрезентације имао је веома занимљиву презентацију, а већ на првом окупљању тима потрудио се да и јавности представи начин, моделе и принципе игре које ће форсирати са овом генерацијом Орлића…

-Желимо да јавности приближимо начин функционисања и рада једне селекције, барем селекције какве је ми видимо – рекао је Столица у присуству спортског директора ФСС Владимира Матијашевића и координатора за млађе селекција Горана Гркинића са којим је сарађивао и у Вождовцу.

-Намера је да по дубини повежемо све селекције, јер рад у селекцијама је спефицична ствар. Немате довољно времена и простора да спроводите тренажне процесе у клубовима. Овде то морамо да заменимо истим радом у свим селекцијама. Да се једног дана пренесе на А тим. Потенцијал наших играча није довољно искоришћен. Усмеравани су погрешно. Да ли су то менаџери, пријатељи, па чак и породица из најбољих разлога није ни битно, али све то уводи у егоизам, а то се не завршава добро. Не користимо тај потенцијал и зато што играчи нису довољно упознати са системом зато што се он често мења, па нам се то све касније обије о главу у А тиму.

Дакле, први задатак је све репрезентативце увести у систем…

-Да А тим буде првак света! Нисам несвестан ситуације у којој смо, али ако не размишљамо тако нећемо никад доћи у ситуацију да се боримо за такве ствари. Циљ није обавеза, већ правац. Шпанци су прво поосвајали трофеје у млађим генерацијама, па су инфицирани тим шампионским геном после завладали на сениорској сцени. То је последица минимум десетогодишњег рада. Касније су то урадили и Немци. Сад мислим да следује Енглеска. И ми морамо да се понашамо тако, као да ћемо бити овде 10 година.

Многи Илију Столицу пореде са Вељком Пауновићем, тренером који је са У20 био првак света…

-То поређење за мене је огроман комплимент, чак и непријатност ако се има у виду шта је Вељко урадио са својом генерацијом.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести