ЕП: Српкиње на крову Европе (фото, видео)

У финалу Европског првенства за кошаркашице Србија је савладала Француску са 63:54 (14:11, 17:15, 17:14, 15:14) и освојила златну медаљу.
Фонет/АП/Српкиње на крову Европе
Фото: Фонет/АП/Српкиње на крову Европе

Невероватну игру, још једном, приказале су Српкиње, кошаркашице Марине Маљковић. Одбрана за уџбенике кошарке, простудирана игра Францускиња до детаља и успех је морао доћи. Златна медаља је заслужена, пали су редом: Шпанија, Белгија и Француска.  

У првој четвртини Францускиње су повеле у мечу, било је пуно исхитрених шутева са обе стране, али одбране су биле жестоке. Ана дабовић је довела Србију у прво вођство тројком 7:10. Уследио је пресинг Српкиња и Францускиње су почеле да греше. На крају четвртине било је 11:14 за Србију.

Фото: Фонет/ФИБА

Кренуле су Францускиње још агресивније, њихове играчице са клупе унеле су још живости у игри, али Српкиње су узвраћале. Кошевима Брукс и тројком Васић било је 18:27 на 4,02 до краја друге четвртине. Још једна добра одбрана Српкиња, Францускиње су покушавале из рекета где су удвајане, и било је 18:31 на 2,48 до краја полувремена. Вратиле су се Францускиње у игру поенима Вукосављевић, а Српкиње су имале неколико промашаја из отворених шутева. На крају полувремена било је 26:31.   

Фото: Фонет/ФИБА

Соња Васић МВП и чланица идеалне петорке ЕП

Кошаркашица Србије Соња Васић проглашена је за најкориснију играчицу (МВП) Европског првенства, а изабрана је и у идеалну петорку турнира.

Васић је предводила Србију до друге златне медаље на ЕП, а финални меч завршила је са 12 поена, осам поена и шест асистенција.

Васић после Олимпијских игара завршава играчку каријеру.


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by KSSrbije (@kssrbije)

Невероватну шаховску партију играле су Маринине лавице. Одбрана је савршена, Францускиње немају организован напад, Вилијамс и Вукосављевић нису имале решења а Ана Дабовић погодила је две тројке за 26:39 и 0:10 после поена Андерсон било је 26:41 у трећој четвртини на 5,28 до краја четвртине. Неколико грешака Српкиња, фаул Шкорићеве у нападу, па Крајишник у одбрани и Францускиње су пришле на 40:48 на крају трећег дела игре.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by KSSrbije (@kssrbije)

Фото: Фонет/АП/Ана Дабовић

У четвртој четвртини поново Србија притиска одбраном, Андерсон погађа за два а Брукс за три поена и 13 поена разлике 42:55. Францускиње су упорно покушавале испод коша да нападну, што их је успоравало, Српкиње су сужавале рекет и постављена клопка је функционисала. Жоанет је погодила две тројке и наговестила повратак. Али било је касно, Васић је соло продором постигла кош за 54:63.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by KSSrbije (@kssrbije)

Србија је потпуно заслужено на трону Европе.

Француска-Србија 54:63 (11:14, 15:17, 14:17, )

ВАЛЕНСИЈА: Дворана: Пабељон мунисипал фуенте де Сан Луис, судије: Форсберг (Данска), Гедвилас (Литванија), Лижка (Пољска).

ФРАНЦУСКА: Епупа, Мијем 2, Шартеро 6, Груда 5, Сијак 2, Мишел 6, Вукосављевић 15 (5ск), Рупер, Вилијамс 5 (5ас), Јохане 13, Душе, Чачуанг.

СРБИЈА: Васић 12 (8ск, 6ас), Чађо, Јовановић 3, Брукс 15 (5ск), Бутулија, Црвендакић, Андерсон 18, Дабовић 9, Шкорић 2, Јанковић, Дугалић 2, Крајишник 2 (13ск).

М. К.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести