КОШАРКАШИ СРБИЈЕ ДАНАС ОД 14 ЧАСОВА ПРОТИВ ДОМИНИКАНСКЕ РЕПУБЛИКЕ ИГРАЈУ УТАКМИЦУ ОДЛУКЕ НА СВЕТСКОМ ПРВЕНСТВУ Победа „орловима” доноси четвртфинале

Кошаркаши Србије данас од 14 часова играју против Доминиканске Републике, одлучујућу утакмицу за пласман у четвртфинале Светског првенства. „Орлови“ у друго коло у новоформираној групи И улазе после још једног болног пораза од Италије, трећег заредом, када су у питању званична такмичења.
к
Фото: ФИБА

Такав резултат закомпликовао је пут ка наредној фази нашој селекцији, која чак ни у случају победе неће са првопласиране позиције међу најбољих осам. То ће се десити, уколико Србија надигра данашњег ривала, а Порторико изненади Италију.

Селектор српског тима Светислав Пешић навео је да је нови неуспех против „азура“ последица и психолошког приступа његових изабраника.

– Ником није драго када се изгуби, боље је када се добије... Ми смо овде дошли не да побеђујемо само Италију, већ све што можемо. Овде се мало створила та атмосфера ’Италија, Италија’. То је мало утицало и на ментални прилаз екипе. Нисмо победили, али нисмо се ни обрукали. Окрећемо се већ следећој утакмици, нема много туге и плакања. Држали смо састанак, причали шта нам је циљ, шта треба да поправимо и шта морамо да урадимо против екипе која није Италије, али је показала да морамо да поштујемо нападачки квалитет – почео је селектор причу о наредном ривалу.

Доминиканска Република је претходно, слично Србији, доживела изненађујући пораз. Порторико је био бољи од аса Минесоте, Карл-Ентонија Таунса, и другова.

– Није све само Таунс, већ и Фелиз, један од најбољих плејмејкера АЦБ лиге. То су све већином играчи који играју у Европи. Победили су Италију, али су јуче изгубили јер су у меч ушли у размишљању ’лако ћемо’. А, видели сте колико је тешко када се противник разигра. Ми носимо име кошаркашке силе и против нас су сви увек посебно нашпановани, спремни, мотивисани... За нас је увек посебно тешко против сваког ривала.


Нисмо знали шта ћемо против Италије

Репрезентативац Србије Никола Јовић признао је да није постојао никакав план како да се реши последњи напад против Италије, који је „орловима“ могао да донесе победу.

Како да буде организовано. Седам секунди до краја, ни ми нисмо знали шта ћемо... Без неког тајм-аута пре тога нисмо ништа организовали и покушали смо да решимо Јовке и ја. Нисмо добро искомуницирали и то је то – рекао је играч Мајамија.


Дотакао се селектор поново пораза од Италијана.

– Овде нема доста играча, а сваки играч из ове екипе је јако важан. Недостатак уиграности ми покушавамо да надокнадимо амбицијом, одбраном и жељом. Нисмо у прошлој утакмици одиграли добро у одбрани из транзиције. Италија не сме да се потцењује, не омаловажавам никог, ни албанску, румунску, мађарску репрезентацију, ниједну у нашем региону не омаловажавам. Сви имају право и могућност да расту и напредују, а Италија је једна од најбољих у Европи и свету. То морамо сви да знамо – закључио је прекаљени стручњак.

Крилни кошаркаш Србије Никола Јовић истакао је да је утакмица против Италије ствар прошлости и да се размишља само о наредном ривалу.

– Главе су се охладиле, шта смо могли, изгубило се, знали смо да морамо да добијемо следећу свакако и фокусирани смо на њу. Сада нас очекује Доминиканска Република. Одрадили смо скаутинг, знамо отприлике како ћемо да бранимо Таунса и шта желимо, и надамо се да ће то да изгледа добро. Надам се да навијачи верују у нас. Има још наде, ако добијемо идемо даље. Сви смо фокусирани на победу и надамо се да ће наставити да нас подржавају – навео је Јовић.

Ситуација је јасна – Србија само победом наставља турнир. У супротном, уследиће елиминација. Биће то још једно разочарање на великим такмичењима, откако је кормило тима преузео Светислав Пешић.

Шампионске екипе најбоље су када су дотеране на ивицу провалије.

В. М. Петровић

Таунс: Морамо да победимо

Карл Ентони Таунс и Доминиканци су спремни да против Србије одиграју свој најбољи меч на првенству.

Како се закувало у групи Србије у другој фази Мундобаскета! Наш тим је поражен од Италије, а затим је Порторико савладао Доминиканску Републику и сада смо сви на истом броју бодова. Карл Ентони Таунс је као прави лидер у том мечу имао дабл-дабл од 39 поена и 10 скокова, а након утакмице је ипак истакаод а је задовољан издањем својих саиграча.

Фото: ФИБА

Карл Ентони Таунс и Доминиканци су спремни да против Србије одиграју свој најбољи меч на првенству.

- Свака утакмица је на испадање. Никада не улазим у меч као да није елиминациона. Морамо да нађемо начина да победимо, да искористимо наше кошаркашке способности и да учинимо нашу земљу поносном -  нагласио је НБА центар и додао: - Морамо да наставимо. Не размишљам о кош разлици или начину на који морамо да победимо, само морамо да побеђујемо на утакмицама. Не бринем о поразима других тимова.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести