Никола Грбић: Велики трофеј, али ништа није као злато на ОИ

КОЗЛЕ: Још нисам свестан успеха. И даље не спавам добро. Све време ми пролазе кроз главу разне ствари и биће ми потребно још неколико дана да се све слегне”, каже у интервјуу за Танјуг Никола Грбић, први српски тренер који је освојио одбојкашку Лигу шампиона.
NikolaGrbic
Фото: ОСС

Прослављени српски одбојкаш и некадашњи селектор репрезентације Србије освајањем титуле првака Европе са пољском екипом Закса направио је једно од највећих изненађења у клупској одбојци на Старом континенту у последњих неколико година.

Грбић је рекао да је и даље присутан велики емотивни набој, али да му искуство освајања трофеја из играчких дана помаже да остане прибран.

"На срећу, то сам прошао неколико пута. То ми се десило када смо освојили Олимпијске игре. Тих наредних неколико дана, нико од нас није био свестан шта смо урадили. Колико год да сам сада старији и искусниији, ипак је сада мало другачије, јер сам тренер и једноставно потребно ми још мало времена да се пресаберем и све пресложим у својој глави”, констатовао је Грбић и потом упоредио ову титулу са освајањем олимпијског злата у Сиднеју.

“То је ипак број један, то је недостижно у свим видовима одбојке, клупском, аматерском, професионалном, репрезентативном. Не постоји ништа што је важније од олимпијског злата. Колико год да је ово велики успех, изненађење, еуфорија која је потом настала и све остало, апсолутно сам свестан да то не може да се приближи успеху као што је освајање златне олимпијске медаље”, објаснио је Грбић истичући да колико год овај трофеј био значајан за њега као тренера и пољску одбојку, Олимпијске игре се одржавају једном у четири године, а Лига шампиона се игра сваке сезоне.

Грбић је посебно нагласио да му је веома драго што је један пољски клуб успео да направи тако важан резултат, јер Пољска много улаже у одбојку.

"Овде је одбојка један од најважнијих спортова. Нестварно је колико људи то прати и колико је добро држава организована. Издвајају се огромна средства сваке године да би се деци која тренирају одбојку обезбедили услови да заједно похађају школу. Формирају спортске разреде у којима заједно спавају једу, уче, тренирају и живе”.

Занимљиво је да је Закса екипа која у својим редовима има само два странца и да окосницу тима чине домаћи играчи.

“Овај успех је потврдио важност улагања у младе играче, јер ми можемо да имамо максимум три странца. Мислим да је то веома важно за овај клуб који никад пре није играо финале Лиге шампиона. Ниједан мој играч није имао освојену Лигу шампиона, а мислим да је само либеро Заторски играо једно финале”.

Легендарни “дизач” је рекао да Закса има тек четврти буџет у Пољској, а да су иза њих ипак остали гиганти попут Ћивитанове, Перуђе, Казања и Трента.

"Да је мени неко дао листу, напиши три екипе против којих не би волео да играш, то би били Лубе, Казан и Тренто, управо екипе против којих смо играли од четвртфинала. Нисмо имали среће на жребу, сви су били спремни и сви су играли одлично, али ми смо их све победили. Зато овај успех има посебну драж и посебну важност”.

Грбић додаје да ће ускоро донети планове за наставак каријере, али да још има има важећи уговор са Заксом.

"Ово ми је дефинитивно најбоље искуство. Наравно да је све лепше када се крунише једном оваквом победом и освајањем Лиге шампиона, али ја сам од почетка сезоне говорио да је ово моје најбоље тренерско искуство”, констатовао је Грбић истичући да су сви људи у клубу са којима сарађује врхунски професионалци.

“Екстремно су мотивисани и веома добри људи. Остварили смо врло близак контакт, узајамно поверење где су они пратили шта им ја говорим и веровали су ми. Већ на почетку сезоне сам и говорио да мене не занима да побеђујемо Катовице, Олштин и Сувалки, већ да екипу спремам за мечеве са Лубеом, Казањом, Перуђом”, закључио је Грбић.

EUR/RSD 117.5754
Најновије вести