Још једно сребро за српске јуниоре на ЕП у Хамару

ХАМАР: Српска јуниорска репрезентација је врло успешно учешће на Европском првенству ваздушним оружјем у норвешком Хамару завршила са још једном медаљом, овај пут у екипној конкуренцији.
s
Фото: serbianshooting.rs

 

Женски јуниорски састав пушком је данас освојио сребро. У тиму Србије биле су Александра Хавран, Ања Кнежевић и Ања Поповић. Наше репрезентативке су у мечу за злато изгубиле од Мађарске.

Омладинска селекција Србије се из Хамара враћа са четири одличја. У појединачним такмичењима пушком Марко Ивановић је освојио сребро, а Петар Ердеи бронзу. Тандем Александра Хавран и Марко Ивановић се окитио бронзом у конкуренцији микс парова пушком.

Уз сребрне јуниорке, последњег дана јуниорског ЕП наступиле су још две српске екипе. Мушки тим Србије пушком, у саставу Марко Ивановић, Петар Ердеи, Алекса Ракоњац, је био близу одличја. Заузео је четврто место после пораза, такође, од Мађарске у дуелу за бронзу.

Тим јуниорки пиштољем је заузео осму позицију. У екипи су биле Јована Тодоровић, Елеонора Радуловић, Олга Стојановић.

Екипно такмичење се састоји из две фазе квалификација – у првој сваки члан тима гађа 30 дијабола. Осам најбољих екипа пролази у другу фазу, у којој сваки стрелац има 20 хитаца. Првопласирани и другопласирани из друге фазе пролазе у меч за злато, а трећепласирани и четвртопласирани “укрштају копља” у дуелу за бронзу.

Србија и Мађарска су највише показале у квалификацијама женског надметања пушком. Мађарска је у првој фази била прва, а Србија друга. У другом делу два тима су се ротирала на челу. Српске девојке су у меч за злато ушле са прве, а Мађарице са друге позиције.

Мађарска, предвођена појединачном првакињом Европе Гитом Бајош, је водила већим делом финала. Србија је у почетку имала предност – 2:0 и 6:4. Али, онда су Мађарице биле прецизније од Србије у три серије за редом, освојиле шест поена у низу и повеле са 10:6. То се показало пресудним, јер српске девојке до краја нису успеле да изједначе. После тајм-аута, Србија је смањила на 8:10, али Мађарице су чувале вођство и победиле са 16:10.

Мушки тим Србије пушком је у обе фазе квалификација био четврти и у мечу за бронзу се састао са Мађарском, која је у првој фази била пета, а у другој трећа. 

Мађари су боље почели и после четири серије повели са 6:2. Српски трио је потом ушао у добар ритам. У наредне три серије био је успешнији од ривала, скупио шест поена за редом и преокренуо на 8:6. Али, Мађари су узвратили истом мером - серијом од 6:0 и повратили предност од четири поена (12:8). Тренер Србије Иван Манојловић је тада затражио тајм-аут, који је делимично зауставио налет мађарског трија. Наш тим је изједначио на 12:12, али потом су Мађари били прецизнији у две узастопне серије и стигли до бронзе победиом од 16:12.

Женски јуниорски тим пиштољем је у првом делу квалификација био седми и прошао у другу фазу, у коме је заузео осмо место.

Координатор за рад са јуниорским селекцијама у стручном штабу  Стрељачког савеза Србије Иван Манојловић је, резимирајући учинак током тродневног првенства, рекао:

-Презадовољан сам успехом наших јуниорских селекција. Заједничке припреме, организоване у Смедереву, су уродиле плодом. Резултати у Хамару су потврдили и да су стрелци добро радили и у својим клубовима.

У среду у Хамар долазе сениорске репрезентације, дан касније су званични тренинзи. Сениорски шампионат Старог континента ће бити одржан од петка до недеље.

Европско првенство, трећи дан:

Ваздушна пушка, јуниорке, екипно: 1. Мађарска, 2. Србија, 3. Немачка.

Мечеви за медаље – За злато: Мађарска – Србија 16:10 у поенима. За бронзу: Немачка – Финска 16:12. 

Квалификације – Прва фаза: 1. Мађарска 943,4, 2. Србија 933,7... Друга фаза: 1. Србија 625,7, 2. Мађарска 625,5 кругова...

Ваздушна пушка, јуниори, екипно: 1. Немачка, 2. Италија, 3.  Мађарска, 4. Србија.

Мечеви за медаље - За злато: Немачка – Италија 17:13. За бронзу: Мађарска – Србија 14:12.

Квалификације – Прва фаза: 1. Италија 934,3... 4. Србија 931,7... Друга фаза: 1. Италија 621,6... 4. Србија 619,1...

Ваздушни пиштољ, јуниорке, екипно: 1. Немачка, 2.Италија, 3. Мађарска ... 8. Србија

Мечеви за медаље – За злато: Немачка – Италија 16:2. За бронзу: Мађарска – Летонија 16:4.

Квалификације – Прва фаза: 1. Летонија 835... 7. Србија 817... Друга фаза: 1. Италија... 8. Србија 544...

        

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести