Међународни турнир „Трећа субота”: Дејану Оморјану интермајсторски бал

Као што смо и најављивали, у априлу су се у Нови Сад вратили и, сада већ добро познати, традиционални Међународни турнири под називом “Трећа субота”, који већ дуже времена предњаче на овим просторима како по квалитету, тако и по масовности.
omorjan
Фото: Дејан Оморјан, фото: Приватна архива

Овог пута, први је био мешовити опен турнир за играче до 2200 рејтинг поена, на коме је учествовало 12 шахиста и две шахисткиње које треба посебно похвалити – Ана Шакотић и Анђела Димитријевић. Одиграно је пет кола по Швајцарском систему такмичења, а темпо игре је био 60 минута по играчу за целу партију, са додатком од 30 секунди за сваки одиграни потез. На радост многих Новосађана, први је био њихов млади суграђанин 16-огодишњи Лав Пајчин, без пораза и са одлична четири поена. Друго место припало је госту из Босне и Херцеговине Исмету Месићу са 3,5 поена, док су треће и четврто место поделили Шандор И. Фаркаш и Ана Шакотић са по три поена.

Паралелно са овим турниром одигран је и међународни турнир за освајање норми, на коме је бриљирао још један млади Новосађанин Дејан Оморјан. Наиме, у изузетно јакој конкуренцији, међу чак шест велемајстора и седам интермајстора, Оморјан је успео да освоји одличних шест поена, који су му били довољни за високо четврто место и нешто још много вредније – први интермајсторски бал! После неколико пропуштених прилика на претходним турнирима, овог пута Оморјан је био врло прецизан онда када је било најпотребније и у победничком налету средином турнира савладао је, између осталих, и велемајстора Виталија Бернадскијег из Украјине и америчког интермајстора Данијела Фернандеза. Прва три места на овом турниру обележила су инострана имена – победник је, као и на једном од пређашњих, амерички велемајстор Ханс Мок Ниман са невероватних осам поена из 10 партија, без пораза; другопласирани је интермајстор из Јерменије Артур Давтјан са седам поена, док је треће место припало његовом сународнику интермајстору Мамикону Гарибјану са пола поена мање.

Данас почиње и трећи у низу ових мешовитих турнира, за који су пријављена шесторица велемајстора, а предводи их наш олимпијац Никола Седлак. Учешће још шест интермајстора и четири ФИДЕ мајстора гарантује оштре и узбудљиве борбе, а на програму је такође 10 кола, уз темпо игре од 90 минута по играчу за целу партију и бонификацију од 30 секунди. Турнир се завршава 21. априла, а два дана касније почиње Међународни куп Војводине у Каћу, за који су пријаве и даље у току.

И. Узелац

EUR/RSD 117.1192
Најновије вести