Три кандидата за домаћина 12. СОРВ

Србобран ће од 3. до 5. јула угостити најбоље раднике спортисте из Покрајине на завршној манифестацији 11. олимпијаде радника Војводине. Најбољи радници спортисти надметаће се за медаље и пехаре,

 а конкуренција ће бити веома оштра и неизвесна. Ништа мање неће бити занимљивије ни када се буде одлучивало о домаћину 12. СОРВ. Кандидати за домаћина наредне СОРВ су Сента, Бечеј и Нови Бечеј, као Жабаљ и Темерин. Сенћани у трку улазе сами, а два преостала кандидата конкуришу удруженим снагама.

Кандидати за домаћина 12. СОРВ представили су своје могућности у Србобрану у дану када је било неколико активности везаних за ове Игре. Одржана је седница Олимпијског комитета, обављен жреб за надметања у Србобрану почетком јула и представљени потенцијални домаћини Игара кроз четири године. На скупу у Србобрану боравила је Мариника Тепић, покрајинска секретарка за спорт и омладину, која је истакла да покрајинска Влада и секретаријат на чијем је челу већ дуги низ година помажу ову манифестацију и да ће тако бити и убудуће.

Посебно је истакла да су за Покрајински секретаријат спорта и омладине приоритети школски и рекреативни спорт и да ће се у њих све више улагати. Нагласила је добру сарадњу са Савезом спорта за све Војводине, као и да је покрајинска администрација уложила доста новца као помоћ Србобрану да што боље организује предстојећу манифестацију. Пожелела је  домаћину да организује завршницу 11. СОРВ за памћење, а кандидатима за домаћина 12. СОРВ много среће приликом избора.

На представљању могућности својих средина као евентуалног домаћина 12. СОРВ сва три кандидата предводили су најбитнији људи из тих средина, на челу с градоначелницима. Сви су упознали чланове Олимпијског комитета 11. СОРВ,као и многобројне госте, са својим могућностима и све то илустровали веома добро припремљеним материјалом на видео биму. После одслушаног и виђеног, јасно је да члановима Олимпијског комитета неће бити ни мало лако 4. јула, када се буде гласало о следећем домаћину. Јер, сва три кандидата имају изванредне услове и све што је потребно за једну овакву манифестацију и она би, практично, већ сутра могла да се одржи.

Ђуро Жига, председник Општине Темерин после презентације је за наш лист рекао:
- Ми смо били овде да представимо нашу кандидатуру за домаћина 12. олимпијаде, а ту су били још Бечеј и Нови Бечеј и Сента. Одлучили смо да конкуришемо заједно с Општином Жабаљ, која је сличних потенцијала као наша. Ценимо да је стање комуналне и спортске инфраструктуре и привредних потенцијала на нивоу да можемо да прихватимо изазове пред које се ставља организатор овакве манифестације.

Покушали смо у времену до презентације да представимо те садржаје, да укажемо Олимпијском комитету које су то компаративне предности које посудују наше две општине, у најбољој намери, и верујемо да ће нам бити поверена организација, а ми ћемо сваку одлуку прихватити спортски. И ако не будемо у прилици да будемо домаћини наредне олимпијаде, ми нећемо одустати. Ипак, чврсто верујемо да ћемо наредну олимпијаду организовати у Темерину и Жабљу – оптимиста је Жига.

- Сента се већ дуги низ година сматра спортским градом, чију су славу широм света пронели многобројни спортисти: рвачи, атлетичари, стонотенисери и у последње време и кајакаши. Сматрамо својом дужношћу да се у име тих спортиста кандидујемо и да будемо домаћини овог такмичења - каже Анико Жирош Јанкелић, посланица у Скупштини АПВ. - Оно на шта сам поносна је то је да се у Сенти преко 60 посто становништва бави спортом или спортском рекреацијом и школским спортом.

Сента је увек међу најбројнијим и најуспешнијим учесницима радничке спортске олимпијаде и то је веома важан моменат зашто желимо да будемо кандидати. Имамо сву потребну спортску ифраструктуру, а ове године ћемо отворити велелепну спортску дворану која ће бити домаћин многобројним великим такмичењима. Имамо и богато искуство у организацији великих спортских приредби, а имамо и армију спортских волонтера који су спремни да буду добри домаћини и организатори овог такмичења. Сматрам да би Сента била достојан домаћин спортске олимпијаде радника Војводине.

Представници Бечеја и Новог Бечеја отпутовали су одмах после свог представљања, па нисмо били у могућности да узмемо њихове изјаве, али ћемо поновити оно што су рекли на представљању - да су средина која је изнедрила много добрих спортиста, а да су највећи траг оставили ватерполисти. Такође, истакли су да у оба града постоји сва потребна инфраструктура за домаћина манифестације као што су спортске олимпијаде радника Војводине, од терена до смештајних капацитета. Такође, нагласили су да би ово била прва олимпијада, ако добију домаћинство, која би се одвијала на просторима Бачке и Баната истовремено и то сматрају као претност у односу на противкандидате.

Кандидати за 12. олимпијски град рекли су и показали шта имају. А хоће ли то бити довољно и ко је био најубедљивији сазнаћемо 4. јула за време одржавања 11. СОРВ. Дотле, свима остаје да се надају да ће баш њима припасти та велика част.

Обављен жреб

Жреб за надметања на 11. спортској олимпијади радника Војводине обављен је  у Србобрану, у присуству многобројних спортских радника, представника свих региона и чланова Олимпијског комитета. Коначне листе учесника одавно су стигле у Савез спорт за све Војводине, али све дисциплине нису попуњене до пуног броја (екипно 9 учесника), што  неће утицати на квалитет такмичења и велику битку за сваки трофеј.

Жребом је руководио Петар Перовић, председник Спортско-такмичарске комисије, а помагали су му Младенко Ђурановић и Љубомир Обрадовић, комесар за такмичење на 11. СОРВ и његов заменик. Овога пута извучени су парови у екипним надметањима, а у спортовима попут куглања или стрељаштва редослед наступа. Детаљна сатница на 11. СОРВ и ко ће се надметати на којем терену сачиниће се ових дана.

Прве парове приликом жреба извукао је Горан Милић, председник Олимпијског комитета, а поседње жребане учеснике, у фудбалу, одредио је Милорад Перишић, председник Савеза спорт за све Војводине.Програм за директан унос жреба сачинио је, са сарадницима, Драган Величковић и резултати жреба, први пут у историји радничких олимпјада, могли су одмах да се погледају на сајту Савеза спорт за све.
 

Представљен концепт отварања олимпијаде

Србобран је био домаћин и Олимпијском комитету 11. СОРВ, у време жребања и представљања кандидата за новог домаћина. Седница ОК, председавао Горан Милић, одржана је у сали Скупштине општине, а о току припрема за завршну смотру говорио је председник Савеза спорт за све Милорад Перишић, а испред града домаћина Зоран Дудварски. Обојица су истакли да је готово све спремно, али да има још мањих послова које врло брзо треба урадити.

Дудварски је истакао да је изградња атлетске стазе у завршној фази, а да су сви остали терени спремни, с тим да ће се надметања у пливању, куглању и стрељаштву одржати у Врбасу, с којим је потписан и споразум. Малу потешкоћу и даље представља смештај, јер домаћини очекују тачне спискове оних који желе да бораве да би знали колико лежајева је потребно. Тренутно има 200 обезбеђених, а уколико буде било потребно, школе су спремне да прихвате учеснике.

Олимпијски комитет је констатовао да су градови претеденти за домаћина 11. СОРВ, Сента, Бечеј/Нови Бечеј и Темерин/Жабаљ, поднели кандидатуру у складу са условима конкурса.Расправљало се и о синопсису свечаног отварања Игара који је детаљно сачињен и подељен свим члановима ОК пред седницу. Закључено је да је он у целини добар, али да је остао још мањи део да се разради и евентуално допуни.

Припремио: С.Јаковљевић

 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести