Е-ОН КУП ЗА ВАТЕРПОЛИСТЕ:  Србија изгубила од Немачке, а победила Румунију и светског првака Мађарску

Ватерполисти Србије одиграли су три утакмице на Е-ОН купу у Будимпешти. 
1
Фото: ВСС

У првом сусрету су поражени од Немачке 11:9, у другој су савладали Румунију 15:5, а у трећој светског првака Мађарску после петераца 16:14.

На базену Комјади у првом колу је побеђена Немачка 9:11 (3:2, 1:4, 4:2, 1:3). У првој утакмици на турниру Мађарска је после петераца савладала Шпанију 17:15. Србија је у првој четвртини стекла минималну предност 3:2. Вицо је повратак у репрезентацију обележио голом, уписао се и деибтант Гладовић, уз њих и Марко Радовић. Немци су своје једине две праве прилике искористили. Предност наше репрезентације је могла да буде убедљивија, четири или пет пута је погођен оквир гола. Других осам минута потпуно друга прича. Пљеванчић је реализовао играча више за 4:2 али је напад после тога потпуно стао. Немци су се ослободили, и серијом од четири гола преокренули резултат. Шта више почетком тречег дела Немачка је имала 7:4. Био је то знак да се Срби тргну, тачниије да серију почне Душан Мандић. Смањио је на 7:5, на 8:6 и 8:7. У тој серији Рашовић није искористио петерац али је изједначење донео Мартиновић. Одбрана и Филиповић су деловали много боље. У последњих осам минута се ушло са 8:8. Драшовић је из петерца донео вођство и то је од српског напада били све. Није било организације, промашивани су зицери, што су Немци искористили и серијом од три гола стигли до победе.

Србија је у другом колу Е-ОН купа у Будимпешти победила Румунију 15:5 (6:0, 5:2, 0:3,4:0)  приказавши , осим у трећој четвртини, далеко бољу игру него у дуелу са Немачком. Разлика у квалитету није опустила Србе у јутарњем термину утакмице. У првом полувремену су, преко центара Вица и Убовића, у нападу правили много проблема румунским бековима. Четири петерца и три играча више су без грешке реализовани. Расположен је био Радуловић, Петар Јакшић је уписао, добром игром, прве голове у сениорској репрезентацији. На голу је све време био Мишовић. Румуни су први гол постигли у 13. минуту када су смањили на 8:1. На полувремену је било убедљивих 11:2. Медјутим, после великог одмора је напад почео да шкрипи, противнички играчи су серијом 3:0 смањили предност па је Стевановић морао да тражи тајм аут. Резултирало је то, у наставку,  озбиљнијом игром одбране али је напад после 11 голова у првом полувремену остао без учинка, са мало прилика за постизање поготка. Потпуни поватак у нормалу догодио се у последњих осам минута. И даље су Румуни били немоћни пред одбраном и Мишовићем а напад је лако долазио до прилика и четири лопте су завршиле иза ледја противничких голмана. Могло је и више.

У  својој најбољиј утакмици на Е-ОН купу, Србија је после извођења петераца победила светског првака Мађарску 16:14 (4:3, 1:3, 2:2, 5:4). Јесте селектор Мађарска Жолт Варга одмарао јаке адуте али када се зна ко је све од Срба остао код куће био је то дуел потпуно равноправних ривала.У борбеној утакмици, одличној за гледање, са јаким темпом, Србија се испрсила, одличном игром повела 4:1 али се Мадјари нису предавали. Вратили су се у игру а пред велики одмор прелепим голом Буриана повели 6:5. И тада је почела игра у којој је Стевановићев састав стално јурио разлику. Домаћн је имао гол-два предности, 9:7, 10:8, 11:9, 12:10 али ни једног тренутка није било панике у гостујућем табору. Расположени Мандић који се прдружио распуцаном Страхињи Рашовићу, је смањио 54 секунде пре краја. Кренули су Мађари у напад, Лукић је освојио лопту и Србија је добила 28 секунди за изједначење. Одлична акција је резултирала голом Виктора Рашовића са за њега неуобичајене леве стране. Остале су још две секунде, врло добри Филиповић није могао да буде угрожен. Србија је награђена за велику борбеност до краја. Да је мало боље било са играчем више (12-4), Мадјари би раније пали. Али и домаћин је шкрипао (13-4, једном без успеха и са два играча више), Србија је ту деловала врло добро. Победа против Мађара увек прија, светски првак је светски првак и сигурно му није драго да пред својом публиком буде поражен. Код петераца за Србију су погодили: Радуловић, Драшовић, С. Рашовић и Мандић, код Мадјара су прецизни били Винце Вигвари и Нађи, Филиповић је у првој серији одбранио ударац Вендел Вигварија док је Буриан погодио пречку.

Тренутни пласман на турниру: Шпанија 7, Мађарска 6, Србија 5, Немачка 3, Румунија 0.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести