Филиповић: Немамо ривала само у базену

Капитен српских ватерполиста Филип Филиповић нагласио је да његов тим мора бити задовољан бронзом на Светском првенству.
filipovic, tanjug ap
Фото: Filip Filipović, foto: Tanjug/AP

Србија је после три године остала без једне титуле, али је победом над Грчком 11:8 у Будимпешти стигла до десете медаље у низу са великих такмичења.

"Ето, успели смо. Можда и сигурно смо хтели сви више, али бронзана медаља није мала ствар. У спорту, као и у животу, треба бити изузетно скроман и захвалан. Ми треба да будемо захвални што смо направили успех и наставили континуитет. Ова медаља ће бити подстрек и опомена за наредни период".

Он је додао да је екипа увек заједно и када пада и када се диже.

"Сачуваћемо све речи за нас, али ово је стварно срамно у ком правцу иде овај ватерполо, када против екипе Србије није доволно да се игра само у противничкој капици, већ морају и људи около да ураде све што могу да нас свргну са трона. Успели су, али замало, јер смо освојили медаљу и остварили циљ за ову годину. Честитке момцима и само стручном штабу. И ово лето смо, као и многе до сада, изнели сами".

Фото: VSS/UNIQA

На питање да ли сада жели да до краја каже све о незадовољству репрезентативаца, што је најавио уочи пута у Будимпешту, Филиповић је рекао "биће времена".

"Нећемо да кваримо ову медаљу. Победили смо у борби за бронзу. Да смо имали иоле нормалне услове, мислим да би утакмица била завршена колико у другој четвртини, а не бисмо се малтене до краја утакмице овако бранили са играчем мање".

Доминацију Србије у ватерполо окончала је селекција Хрватске преокретом у полуфиналу турнира. А колико је било тешко подићи екипу после тог пораза знају само Филиповић и другови.

"Мени је било јако тешко, али с  обзиром на то да су момци махом сви зрели и јако позитивни по природи, мислим да ми је био много олакшан посао. Дигли смо се заједно, заједно падамо, уздижемо се и хвала им пуно. И њима и пре свега стручном штабу хвала на медаљи. Ово је велика ствар, јер је настављен квалитет освајања медаља и то је најбитније. Важно је не изгубити нит и остати у врху".

Увек бритког језика наш капитен је рекао и да су „делфини“ показали, уз један пораз, највише себи, да ће у нардном олимпијском циклусу бити сами.

„Бићемо готово без помоћи, тако да морамо да порадимо доста на себи, на психи, менталитету, да бисмо дочекали спремно све утакмице, јер ова екипа Србије више не игра само против противника у капици, како год се он звао. Сада је то мало и шира прича и сматрам да је овај тим довољно мудар, паметан и да морамо да надоградимо игру да не зависи ни од кога, већ само од себе", поручио је Филиповић.

Наш други леворуки бомбардер Душан Мандић играо је повређен на овом шампионату.

Фото: Dušan Mandić, foto: VSS/UNIQA

„Задовљан сам бронзом свакако. Исправили смо ову грешку коју смо имали у полуфиналу и остварили смо наш неки лични циљ. Много би било да смо изгубили две утакмице заредом. Ова екипа има квалитет. Оклизнули смо се у полуфиналу, али ништа страшно, освојили смо бронзу и задовољни смо“, казао је Мандић.

Стефан Митровић је после освајање бронзаног одличја истакао да је екипа показала да је најјача када је најпотребније.

„У полуфиналу смо попустили у сегменту игре по ком смо најпрепознатљивији, а то је одбрана. Некако смо нон стоп причали како се спремамо на тај пораз који ће неминовно доћи после силних успеха, али колико год да је дошао у неком незгодном тренутку показали смо да можемо да се уздигнемо кад је најбитније. За нас 13 играча у базену, и верујем за моге људе који  нас подржавају, ова бронза сија као злато из много разлога. Најзадовљнији сам кад овако са уживањем можемо да играмо, од првог до последњег минута. Не бих коментарисао суђење нити првенство, али финале ће свакако бити занимљиво, а ми ћемо да почнемо одмах да славимо, рекао је Митровић и додао:

Фото: FoNet

„Кључ утакмице, је била наша већа агресивност. Не кажем да против Хрватске нисмо ушли агресивно, једноставно они су били бољи у том тренутку. Нама је континуитет медаља изузетно битан. Исто тако, рекли смо да нико нама не може да створи толики притисак, колико ми сами можемо сами себи. Мислим да је и то био неки мали камен спотицања у полуфиналу, али дефинитвно смо се у мечу са Грчком уздигли и показали зашто смо шампиони. Заиста за мене ова бронза сија као злато.“

Прлаиновић у идеалној постави и МВП меча за бронзу

Андрија Прлаиновић је изабран у идеалну поставу првенства у избору медија. Голман је Нађ (Мађарска), центар Лончар (Хрватска), Ди Фулвио (Италија), Фунтусли (Грчка), Прлаиновић (Србија), Сукно (Хрватска).

Фото: Andrija Prlainović, foto: VSS/UNIQA

Најбољи играч у избору новинара је Мартон Вамош (Мађарска). Најбољи стрелац је Фунтулис из Грчке са 22 гола а најбољи голман Нађ из Мађарске.

Прлаиновић је био МВП сусрета за бронзану медаљу. За најбољег играча финала проглашен је Сандро Сукно из Хрватске.

 

Удовичић: Част је бити министар ових момака

Министар омладине и спорта Вања Удовичић рекао је да је ватерполо репрезентација понос Србије и честитао јој на вишегодишњој доминацији светским ватерполом.

"Жао ми је што нисмо дочекали суботње вече да бодримо наше сјајне момке у борби за злато. Али, морам да кажем да ми је неизмерна част што сам министар ових сјајних момака који су исписали не само српску већ и светску спортску историју. Слободно могу да кажем да не постоји ниједан колектив, ниједна екипа која је направила низ успеха као ови момци. Десета медаља на десетом узастопном такмичењу, од чега је девет златних. То је за понос целе Србије, али и на част овим момцима, који су имали четворогодишњи циклус какав би сваки спортиста само пожелео", рекао је Удовичић. 

Фото: Vanja Udovičić, foto: VSS/UNIQA

Он је честитао играчима истакавши да ја за сваку похвалу и поштовање када неко направи такву доминацију на светском нивоу.
"Честитам им од срца јер бити толико доминантан, направити такву доминацију на светском нивоу је за сваку похвалу и поштовање. Честитам Ватерполо савезу Србије, стручном штабу, сваком ватерполисти понаособ, целокупном тиму, свима онима који су дошли у Будимпешту да их бодре, јер то је битан фактор што се видело и данас када су Грци пришли на гол разлике. Управо је та атмосфера и подршка која је евидентна на свакој утакмици наших ватерполиста, дошла до изражаја. Ови момци су оличење победе, витештва и нечега што треба да краси све друге спортисте, јер су управо они узор свим нашим младим спортистима", навео је Удовичић.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести