Ватерполисти Србије играју прву утакмицу са Русијом  на ЕП у Будимпешти

Прва препрека ка петој узастопној титули Европе ватерполистима Србије биће Русија, сутра (14. јануара)  од 17.30 часова.
Vaterpolisti Srbije ekipa
Фото: Дневник (Ф. Бакић)

“Делфини” на шампионату Старог континента у Будимпешти имају лак посао у групи Б, али ће концентрација ипак морати да буде на високом нивоу и то од почетка. Екипа селектора Дејана Савића важи за једног од фаворита за златну медаљу, али је у главни град Мађарске стигла максимално растерећено, јер за разлику од неких учесника већ има обезбеђену визу за Олимпијске игре у Токију.

Наша селекција ће, наравно, као и увек пружити максимум, али без неког великог притиска. “Делфини” играју у најјачем саставу и иако је сутрашњи ривал, по многима, најквалитетнији после нашег тима, Руси не би требало да буду тежак залогај, али је чињеница да захтевају пун опрез и респект. Поготово јер је реч о физички сјајно припремљеном тиму, са доста квалитетних појединаца, који је на прошлом првенству Европе намучио Србију. Било је тада 11:9 за наш тим. Српска репрезентација одрадила је дан пред утакмицу само један тренинг, али ће и сутра Савићеви изабранци ући у базен свесни важности доброг уласка у такмичење.


Неизвестан шампионат

Иако Србија важи за фаворита за злато, апетити других екипа знатно су већи јер ће неке јурити визу за Олимпијске игре у Токију.

– Биће доста неизвесно првенство, јер има више фаворита. Ватерполо се доста променио последњих годину, две увођењем нових правила, што је другим екипама дало више шанси јер пада више голова. Сада је атрактивније, али играће се нове атомске одбране, које су доста теже и физички ће бити доста напорније за све – сматра Гојко Пијетловић.


– Руси су нам први ривал и за мене је то јако добро. Очекујем да буде све како треба да би се после мирно, кроз дуеле са Румунијом и Холандијом у групи припремили за мечеве одлуке, то јест најпре за четвртфинале – рекао је голман Бранислав Митровић.

Од осамостаљења Србија у 19 међусобних дуела никада није изгубила од Русије. Некада велика ватерполо сила нема медаљу са великог такмичења још од 2004. године када је на Олимпијским играма у Атини освојена бронза.

– Они и данас имају квалитетне играче, али једноставно увек им нешто недостаје за велики резултат. Као да у најважнијим моментима не могу да се повежу. Од нас све зависи у овом мечу, битан је улазак у утакмицу и да је добро почнемо и после мирно приведемо крају – рекао је центар Душко Пијетловић, који одлично познаје руски тим с обзиром на то да је до прошле године играо у Динаму из Москве.

За Русију на првенству неће играти један од најбољих ватерполиста Холод због повреде рамена. Наши играчи кажу да пажња треба да се обрати на центре Лисунова и Дервијакина, а ту су и интернационалци Меркулов и Харков.

Србију потом у групи очекују још дуели са Румунијом, а потом и Холандијом.

– Од три екипе у групи Руси су најбољи. Неће нам бити лако, поготово на почетку, али на нама је до одиграмо како знамо и да покажемо препознатљиву игру. Против Румуна и Холанђана смо апсолутни фаворити. Они су физички спремни, поготово Холанђани, снажни су, брзо пливају. Ни ту нећемо имати лак посао као што се прича, али ако ми одиграмо како знамо, то може да нам буде добра припрема за даљи део такмичења – поручио је голман Гојко Пијетловић.

К. Бугарски

Сутра

Група А

Словачка – Црна Гора (11.30)

Немачка – Хрватска (14.30)

Група Б

Румунија – Холандија (10)

Србија – Русија (17.30)

Група Ц

Малта – Шпанија (13)

Турска – Мађарска (19.30)

Група Д

Француска – Грузија (16)

Италија – Грчка (21)

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести