Француски премијер: Циљ Макронових мера је да се рад исплати

ПАРИЗ:  Француски премијер Едуар Филип подржао је данас у парламенту мере које је председник Емануел Макрон најавио у понедељак увече, а посланицима је више пута поручио да је циљ тих мера да се "рад исплати".
Francuski premijer Eduar Filip Foto: AP Photo/Thibault Camus
Фото: AP Photo/Thibault Camus

Током седнице на којој су му посланици постављали питања, премијер је детаљно образложио и бранио мере које су најављене као одговор на гнев "жутих прслука", преносе француски медији."Рад мора да се исплати. Морамо да убрзамо целокупне мере за раднике с најнижим примањима", више пута је истакао Филип, поручивши да влада жели да "иде даље, јаче, брже".

Премијер је указао на једну од кључних мера - повећање минималне зараде за 100 евра почев од 1. јануара, "а да то ни евро неће коштати послодавце, јер ће ту меру финансирати држава"."Када је минимална зарада била повећана за 100 евра? Никада", рекао је Филип обраћајући се опозицији.

Премијер је говорио и о "великој националној дебати" коју жели Макрон, а за коју је рекао да би требало да се односи на "еколошку транзицију, фискалност, демократију, организацију државе или политичко представљање", а биће одржана од 15. децембра до 1. марта.Према Филиповим речима, та дебата ће бити отворена за све.

Признавши да је та идеја "амбициозна", Филип је закључио да "много тога треба чути, а затим много тога урадити".

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести