DW: Устанак који ће збрисати Макрона

БОН: Немачки медији у текстовима који се односе на протесте "жутих прслука" у Француској наводе да се ради о устанку који "потреса француске темеље", као и да је председник Емануел Макрон пољуљан и да је "жртва револуције коју није знао да предвиди".
makron, ap
Фото: Emanuel Makron, foto: Stephane Mahe/Pool Photo via AP

"Град који задржава дах у ишцекивању. Делује да су све очи упрте у Париз, Француску, у Емануела Макрона. Да ли се Французи опет играју револуције или ће стварно бити гадно? Да ли је ово можда последње поглавље неолибералне бајке у коју више нико не жели да верује", пише лист "Велт" о протестима „жутих прслука“ у Паризу.

"Парадокс је што је Макрона – човека који је за годину дана од политичке звезде постао бабарога – на колена оборио противник који делимично има исте аргументе као он. Обе стране одбацују старе партије и тврде да нису ни лево ни десно. 'жути прслуци' у сваком случају повезују либерални захтев за нижим порезом с борбом левице за веће минималце и против богатих у Паризу", наводи немачки јавни радио Дојчландфунк.
Радио истиче да су тиме "жути прслуци" двоструко у праву, јер порези и дажбине у Француској су највиши у Европи.

"Истовремено, социјална неједнакост је огромна. То данас осећају пре свих сиромашни становници унутрашњости који су упућени на возила и треба им јефтиније гориво, људи који о глобализацији само слушају, али од ње ништа не виде. Утолико су 'жути прслуци' део популистичког тона који се на Западу протеже од Мађарске до САД, од Италије до Велике Британије", пише у коментару Дојчландфунк, а преноси Дојче веле.
Георг Блуме, дописник "Шпигла" из Париза, подсећа на све француске протесте и револуције, оцењујући да ко се чуди што су протести "жутих прслука" насилни, тај не зна или заборавља историју.

"Водећи француски историчари сигурни су да покрет 'жутих прслука' стоји у дугој традицији француских народних устанака против владајуће класе. Ти су устанци ретко када били мирни", написао је Блуме у коментару.
Он додаје и да би "свест Француза" о неправди могла да одреди правац.

"Свуда на Западу се огорченост средњих и нижих слојева у глобализованом капитализму указује деструктивно. У земљама Г7 попут САД и Италије то је већ довело до избора националистичких власти у чија се демократско-хуманистичка убеђења може сумњати. У Немачкој то храни АфД. У Француској се незадовољство ових седмица не показује на бирачким местима, него на улици", оценио је Блуме.
Према његовим речима, у "жутим прслуцима" се може видети и "нова снага историје".

"Макрон има избор. Може да допусти протесте, па да их онда гуши. На то указују снимци 150 ухапшених париских ученика који клече пред полицијом као у логору. 'жути прслуци' траже нову социјалну и образовну политику која одговара њиховој епохи. Време је да Макрон то прихвати", закључио је Блуме.

EUR/RSD 117.1138
Најновије вести