Макрон: За насиље неће бити никакве милости

ПАРИЗ: Француски председник Емануел Макрон рекао је вечерас да је гнев у земљи дубок и оправдан, али да је насиље недопустиво, те да мир и ред морају да завладају „уз примену свих средстава“, а да за себе верује да може пронаћи излаз из тренутних проблема.
makron, tanjug ap
Фото: Emanuel Makron, foto: Tanjug (AP Photo/Francois Mori, Pool)

У првом телевизијском обраћању јавности откако су протести против пореза широм земље прерасли у нереде у Паризу, Макрон је истакао да у протеклих 18 месеци није било могуће пружити одговор на проблеме који трају последњих 40 година, преноси Ројтерс.

Француски председник осудио је насиље које је обележило протекле седмице приликом протеста „жутих прслука“, а које је, каже, дубоко уздрмало земљу, преносе медији.

За то насиље неће бити никакве милости, истакао је председник, али је истовремено нагласио да има обзира према бесу „жутих прслука“.

Сви смо видели какву игру играју опортунисти који су искористили искрен гнев, рекао је Макрон, указавши да „никакав бес не оправдава нападе на полицајца, жандарма, уништавање продавница и јавних зграда“.

Како је истакао, „када се насиље разулари, слобода престаје. Зато сада мир и ред морају да завладају у Републици, јер се ништа трајно неће изградити све док постоји страх“.

Мањи порез пензионерима, минималац већи 100 евра

Француски председник Емануел Макрон  поручио је вечерас јавности да ће смањити порезе за пензионере и повећати минималну зараду за 100 евра месечно почев од јануара 2019, али да неће поново увести порез за богаташе.    

Одговорићемо на економске и социјалне преке потребе снажним мерама, смањујући порезе брже, држећи трошкове под контролом, али не заокретима, рекао је Макрон, преноси Ројтерс.


Синдикат ЦГТ: Мере недовољне, протест у петак

Генерални секретар француског синдиката Генерална конфедерација рада (ЦГТ), Филип Мартинес, оценио је да су мере које је председник Емануел Макрон најавио недовољне и позвао на “мобилизацију заједно с “жутим прслуцима” у петак 14. децембра, јављају француски медији.


Најавио је и да ће убрзати увођење пореских олакшица за раднике с ниским примањима, као и да ће укинути порез на исплату за прековремени рад почев од 1. јануара, неколико месеци раније него што је то првобитно предвиђено.    

Најављује и да ће се бавити различитим питањима као што је „равнотежа фискалности“ и мера ради суочавања с климатским променама.

Добра решења ће се појавити на терену, истакао је.

Макрон је изразио и намеру да преиспита начин на који је држава организована, као и питање имиграције „како би се нација сагласила о томе шта је њен дубоки идентитет“.

Нећемо наставити живот, а да се ништа није променило. Ово је историјски тренутак за нашу земљу. Моја једина брига сте ви. Само за вас се борим. Наша једина битка јесте битка за Француску. Живела Република, живела Француска, тим речима је председник завршио обраћање нацији.

EUR/RSD 117.1153
Најновије вести