ХР: Полиција протерала нигеријске студенате као мигранте

САРАЈЕВО:  Хрватска полиција је киднаповала двојицу студената из Нигерије, који су у Пули учествовали на Светском међууниверзитетском спортском првенству, спровела их до Велике Кладуше и под претњом оружја протерала у Босну и Хереговину, пише сарајевски Журнал.
Hrvatska policija, Foto: Youtube/printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Портал тврди да су двојица студената из Нигерије 12. децембра допутовала у Пулу, а након завршетка поменутог такмичења, пет дана касније се су се обрели у Загребу, одакле је требало да лете за Истанбул, па у Лагос.Али, наводи се, на тај лет они никада нису стигли, јер их је на улици у Загребу зауставила и привела полиција, одвезла у шуму у близини Велике Кладуше и под претњом оружја натерали да пређу на територију БиХ.

Абиа Ухен Александро (18) и његов колега Ебох Кенет Чинеду су из Нигерије допутовали у Хрватску да би на Светском међууниверзитетском такмичењу у Пули представљали свој универзитет у стоном тенису.Након такмичења отпутовали у Загреб и сместили се у хостел, а потом изашли у шетњу, пише Журнал.

“На уласку у трамвај зауставила нас је полиција. Одвезли су нас у полицијску станицу. Покушали смо да им објаснимо ко смо и да су документа у хостелу. Нису обраћали пажњу на оно што говоримо”, каже за Журнал Ебох Кенет Чинеду.Није знао колико је било сати, али, каже, у међувремену је пао мрак.

"Извели су нас из станице и ставили у комби. Одвезли су нас на непознато место. Двојица полицајаца су нам рекли да идемо у Босну. Ја никад нисам био у Босни. Дошао сам авионом у Загреб, рекао сам им да не знам Босну. Рекли су нам - не, ви идете у Босну. Након неког времена комби је стао и гурнули су нас у жбуње. Одбио сам да идем у шуму, онда ми је полицајац рекао да ће ме упуцати ако се не помакнем”, испричао је Ебоха Кенет за Журнал.

Нигеријски студенти су испричали да су били преплашени и да нису знали што да раде. Мигранти које је хрватска полиција заједно с њима натерала да кроз шуму пређу на териториј БиХ одвели су их у камп у Великој Кладуши.

Из Међууниверзитетског спортског комитета, организатора светског првенства у Пули, у разговору за Журнал тврде да су обавештени о случају.Представник Комитета Алберто Тангхети је рекао да је било укупно пет учесника из Нигерије, четири студента и професор, као и да су сви имали уредне визе.

Тангети је потврио да су два нигеријска били учесници на пулском тамичењу и да су имали хрватску визу, повратне авионске карте из Загреба за Истанбул и из Истанбула за Лагос.

Испричао је и да их је на такмичењу снимала хрватска телевизија.Седам дана касније, каже Тангети, примио је позив из кампа да се код њих налазе двојица студената из Нигерије које је хрватска полиција протерала у БиХ.

"Не разумем како се то догодило јер је полиција у Пули била обавештена да су ту”, казао је Тангети.

EUR/RSD 117.5768
Најновије вести