Макрон: Операција Турске да не буде оправдање за инвазију

ПАРИЗ:  Француски председник Емануел Макрон упозорио је данас Турску да њена операција против курдских милиција на северу Сирије не би требало да постане "оправдање за инвазију" на ту земљу, поручивши да би Анкара требало да акције координише са својим савезницима.
makron, tanjug ap
Фото: Emanuel Makron, foto: Tanjug (AP Photo/Francois Mori, Pool)

Турска је прошле недеље покренула ваздушну и копнену офанзиву на северозападну Сирију, узевши на нишан курдску милицију Јединице за заштиту народа (YПГ) у региону Африн, што је отворило нови фронт у седмогодишњем сиријском грађанском рату и затегло односе Турске са савезницима у НАТО-у.

"Ако се испостави да ова операција постаје нешто што није борба против потенцијалне терористичке претње по турску границу и постане операција инвазије, онда то за нас постаје истински проблем", рекао је Макрон у данас објављеном интервјуу за париски дневник "Фигаро".

Француски председник је најавио да ће поново о том питању разговарати с турским председником Реџепом Тајипом Ердоганом, закључивши да би природа турске операције требало да буде тема разговора међу Европљанима, али и шире међу савезницима.

Турска милицију YПГ сматра терористичком организацијом и огранком Курдистанске радничке партије (ПКК), која води 30-годишњу побуну на претежно курдском југоистоку Турске.САД и Француска наоружавају и обучавају милицију на челу са YПГ у борби против Исламске државе у Сирији, напомиње Ројтерс.

EUR/RSD 117.0802
Најновије вести