НЕ ПОСТОЈИ ПЛАН Б Зеленски похвалио велике украјинске победе од почетка рата

КИЈЕВ: Председник Украјине Володимир Зеленски похвалио је велике украјинске победе од почетка рата са Русијом и одбио да разговара о било каквом "плану Б" за своје снаге.
1
Фото: Youtube Printscreen

"Током ове две године, они су окупирали регион Харкова (и) сада смо ми у овом региону", рекао је Зеленски у ексклузивном интервјуу политичком уреднику Фокс њуза Брету Бајеру.

Према његовим речима, Украјина је одблокирала Црно море, сада има руске житне руте и уништила је бројне руске бродове.

"То смо и урадили током две године. Да, прошла година је била углавном компликована за нас, али… оно што је урађено, мислим да је то било добро", додао је он.

Зеленски, који је седео на само 800 метара од руских снага и говорио док се артиљеријска ватра могла чути у даљини, похвалио је рад својих снага и њихове невероватне успехе у супротности са једним руским достигнуćем: заузимањем града Авдијевке, највеćег добитка у девет месеци за Москву.

Зеленски је одбио да верује да недостатак руског напретка представља било какву назнаку "нове странице" у рату.

Бајер је навео да је Украјина "вероватно" изгубила око 100.000 војника током две године и описао украјинске снаге као "уморне од рата, али и даље одлучне".

"Важно је разумети шта се дешава са људима на првој линији фронта, ту се види дух", рекао је Зеленски.

Он је посетио болницу где се састао са људима који су изгубили удове у борбама, називајуćи своје трупе "херојским".

Зеленски је изразио своју фрустрацију због "бирократије" као препрека за добијање неопходне подршке, као и због недостатка технологије и оружја.

У једном тренутку је нагласио да је "време новац".

Зеленски је наставио да инсистира на потреби да га снабдевају савезници као што су САД, схватајуćи да је подршка украјинској борби ослабила у Конгресу јер су неки забринути због осеćаја да ćе наставити да подржавају рат којем недостаје јасан крај или излаз.

Уз ту подршку, он верује да би на крају могао да гурне Путинове снаге уназад и да дође за преговарачки сто са "снажном позицијом", рекао је Бајер.

EUR/RSD 117.1544
Најновије вести