Полиција верује да испод срушеног моста више нема тела

МАЈАМИ: Полиција у Мајамију саопштила је протекле ноћи да верује да су испод рушевина пешачког моста, који је при паду у четвртак на прометну саобраћајницу усмртио шест особа, извучена тела свих жртава.
most majami, fonet ap
Фото: FoNet

"Све ћемо још једном претражити како бисмо били сигурни да испод више нема никога, али смо прилично сигурни да ниједно тело тамо више није остало", рекао је начелник полиције Хуан Перез на конференцији за новинаре, преноси Ројтерс.

Јуче су спасилачки тимови извукли пет тела из рушевина, када су радници успели да допру до затрпаних возила, саопштили су званичници.

Три жртве, међу телима која су јуче пронађена, идентификоване су као Роландо Фрага Хернандез, Освалд Гонзалес и Алберто Аријас, док имена још две погинуле особе, чија су тела јуче извучена, за сада нису објављена.

Шеста настрадала особа, која је преминула у болници после рушења моста, идентификована је као Наваро Браун.

Национална комисија за безбедност саобраћаја истражује о разлозима рушења моста.

Међународни универзитет Флориде саопштио је у међувремену да су се инжењери и државни и универзитетски званичници састали неколико сати уочи рушења новог пешачког моста у јужној Флориди, али су закључили да пукотина која је постојала у конструкцији моста не угрожава безбедност.

На састанку у четвртак учествовала је и приватна компанија ФИГГ, која је дизајнирала мост, вредан 14,2 милиона долара, при чему је инжењер те компаније "закључио да нема опасности по безбедност и да пукотина не угрожава структурални интегритет моста", наводи се у саопштењу.

Три сата након тог састанка, мост тежак 950 тона срушио се само пет дана након што је постављен, и то на возила која су стајала на семафору на путу са осам трака испод моста.

Иначе, званичник одељења за саобраћај на Флориди изјавио је јуче да је инжењер оставио гласовну поруку два дана пре рушења моста у којој је упозорио да је пронађена нека пукотина на једном крају грађевине, али ту поруку нико није преслушао.

Званичник је рекао да је говорна пошта преслушана тек после колапса, јер су радници, према уговору, били изван канцеларије када је порука остављена.

Власти на Флориди су у петак саопштиле да су се после "стрес теста" олабавиле сајле о које је висио мост тежак 950 тона, док политичари на Флориди указују да би то могли бити могући фактори рушења, али је начелник полиције у Мајамију апеловао на све да не извлаче закључке прерано.

Мост је, иначе, постављен претходне суботе за само шест сати релативно новом, али популарном методом, пренео је Ен-Би-Си њуз. 

Та метода се назива "убрзана конструкција моста", а настала је на Међународном универзитету Флориде почетком 2010. године.

EUR/RSD 117.5802
Најновије вести