Прво хапшење у Афери Курц: Бајншаб лажирала истраживања јавног мњења

БЕЧ: У истрази против доскорашњег аустријског канцелара Себастијана Курца због корупције и мита данас је ухапшена истраживачица јавног мњења Забине Бајншаб.
sebastijan kurc, yt
Фото: Youtube Printscreen

Некадашња асистенткиња бивше министарке Софи Карманис је оптужена да је лажирала истраживања у корист Курцове Народне партије Аустрије (ОВП), да је потом исто пласирала за новац у бесплатним новинама.

Дневник "Кронен цајтунг" пише да је Бајншаб ухапшена, а она је кључна личност у афери око Курца у вези лажираних истраживања јавног мњења.

У њеним истраживањима увек је посебно позитивно приказиван Курц, док је његов противник у борби за место шефа у странци Рајнхолд Митерленер негативно приказиван.

Истражни органи су се одлучили на рано хапшење због опасности од заташкавања доказа, пошто је Бајншаб, непосредно пред претрес њеног стана, обрисала хард диск свог рачунара.

Хапшење је дошло управо на дан када прва истраживања после пада Курца показују и драматични пад ОВП.

Први политичар ОВП се дистанцира од Курца

Гувернер аустријске покрајине Тирол Гинтер Платер, након оставке Себастијана Курца због истраге која је против бившег канцелара покренута због корупције и мита, први је политичар из редова Курцове Народне партије (ОВП) који се одлучио да се од њега дистанцира.

Иако је Платер на почетку био за то да Курц остане на месту канцелара, сада сматра да су оптужбе против лидера ОВП тешке.

Затражио је, у изјави дневнику „Тиролер Тагесцајтунг“, од новог канцелара Александера Шаленберга да води владу „без утицаја, и по својој замисли“.

„Након избора Курца за шефа посланичког клуба ОВП у парламенту је важно да убудуће свако обави своје задатке“, поручио је он.

Платер истиче да је за Шаленберга сада важно да постави потребне смернице, и јасно дефинише самосталну политику своје владе.

Он очекује да ће, након кризе, сада уследити мир у влади, и да не би требало размишљати о превременим изборима.

Истовремено је Платер рекао да је одувек био „црни“, и да је увек имао различита гледишта у погледу „тиркизних“(боја коју је за странку увек Курц својим доласком на власт).

Оштрије Курц ја напао председник Радничке коморе Тирола Ервин Цангерл.

Курц, према његовим речима, треба потпуно да се повуче.

„Већ се говори о канцелару из сенке. За нови почетак у ОВП и влади требало би да преда власт потпуно чисто“, подвукао је он.

EUR/RSD 117.0621
Најновије вести