Словенија: Полиција препоручила забрану Томпсоновог концерта

ЉУБЉАНА: Словеначка полиција препоручила је градским властима у Марибору да забране за суботу заказани концерт хрватског певача Марка Перковића Томпсона, познатог по величању усташтва.
slovenija
Фото: Tanjug

Таква препорука донета је због "информација о повећаним безбедносним ризицима, због опасности да концерт злоупотребљен за кривична дела", јавила је словеначка агенција СТА која се позива на јучерашње саопштење мариборске полиције.

Полиција је указала да, на основу информација о продаји карата за концерт преко интернета у Хрватској и Аустрији, има разлога да се верује да ће на концерт доћи појединци из средина где су концерти тог музичара забрањени.
 

Мариборска полиција сматра да би на концерт могле доћи Томпсонове радикалне присталице из Хрватске, са намером да подстакну и почине кривична дела

Такође је стигла информација да се планира скуп против концерта, што би био додатни факрот ризика по безбедност.

Одржавање Томпсоновог концерта већ је осудио градоначелник Марибора Андреј Фиштравец, који је рекао да неће дозволити "иконографију и симболику која изазива даље поделе после Другог светског рата", нити да у том граду има места за фашизам.

Председник словеначког парламента Милан Брглез такође се изјаснио против концерта, изјављујући за мариборски лист "Вечер" да је Томпсонова појава "апсолутно неприкладна и неприхватљива, јер у својим песмама глорификује усташки режим и зато што његове песме углавном промовишу нетолеранцију према не-хрватима".

Томпсонови концерти су раније забрањени у Босни и Херцеговини, Холандији и Швајцарској, углавном због усташких симбола које његови обожаваоци доносе на концерт.

Томпсон је аутор песме "Јасеновац и Градишка стара" у којој се отворено глорификује усташки режим и његови злочини против човечности у време Другог светског рата, подсећа СТА.

EUR/RSD 117.3121
Најновије вести