Обновљено Добровољно ватрогасно друштво у Остојићеву

ОСТОЈИЋЕВО: Добровољно ватрогасно друштво Остојићева у чоканској општини добило је на поклон возило од ДВД Стапар из истоименог места са подручја Града Сомбора.
д
Фото: Dnevnik.rs

Десетак ватрогасца из Стапара је поводом уручења возила колегама из Остојићева била у гостима на размени искустава и дружењу, што је тек почетак сарадње. Председник ДВД Остојићево Золтан Бачо и председник ДВД Стапар Милисав Галић објаснили су да је до сарадње дошло после објаве ДВД Стапар на Фејсбуку да поклањају своје возило друштву које га нема или није у могућности да га региструје.

-  Писао сам председнику ДВД Стапар да имамо потребу за возилом и ако они одлуче да ћемо радо прихватити поклон, које ће нам пуно значити да у потпуности постанемо оперативни. Имамо трактор и цистерну имамо из 1979. године, па нисмо у могућности да их региструјемо. Возило које смо добили је у суштини путничко возило предвиђено за транспорт опреме и људства на место пожара. Планирамо у наредних годину дана да набавимо једно прикључно возило, да би били у могућности да превозимо мању пумпу и цистерну за брзе интервенције, пожарна црева, млазнице и остало што је неопходно на терену, а не можемо да превеземо нашим теренским возилом - каже Золтан Бачо.


Спасавају шта се може

Ватрогасци из Остојићева од када су се активирали у просеку годишње су интервенисали 34 пута. Од тога је двадесетак интервенција на локалном сметлишту, две до три интервенције су на стамбеним објектима а остало је на њивама.

- Ове године смо током жетве имали и два пожара на комбајнима, гореле су и парцеле под пшеницом и јечмом, стрњишта, трстици и сува трава и друго. Ту смо да спашавамо оно што се спасити може, када већ дође до пожара или неке друге ванредне ситуације. Штитимо имовину и животе наших суграђана и природу - каже Золтан Бачо.


Када су у ДВД Стапар сакупили новац да купе друго возило за потребе друштва, изнедрила се идеја да донацијом постојећег на неки начин помогну друштву које није у могућности да га прибави. Милисав Галић указује да се на конкурс који су објавили јавило двадесетак друштава, те да су били у великом проблему да одлуче коме је возило најпотребније.

- Одлучили смо да возило поклонимо колегама из Остојићева и мислим да нисмо погрешили, имајући у виду њихове потребе и ентузијазам. За разлику од ДВД Остојићева, ДВД Стапар је много опремљеније, јер имамо бољи возни парк, старији исправан камион, једно комби возило и наш Ватрогасни дом у доста добром стању. Имамо око 40 интервенција годишње у сарадњи са професионалном јединицом Сектора за ванредне ситуације из Сомбора, која нам је на петнаестак километара удаљености. Пошто смо ближи углавном наши ватрогасци први стижу на место пожара тако да имамо доста озбиљних интервенција. Окупљамо 130 чланова, од којих је 30 у оперативној јединици, а на интервенције сваки пут излази више од десет ватрогасаца волонтера – испричао је Милисав Галић.     

ДВД Остојићево је од претходног ватрогасног друштва које је угашено 2007. године наследило гаражу и трактор „беларус“ са цистерном од 5.000 литара који су стари преко четири деценије.


Захвалнице из Мађарске

Ватрогасци Шандор Дови и Јожеф Маркуш из Остојићева добили су захвалнице Ватрогасног савеза Мађарске. Командант Општинског ватрогасног савеза Кањиже Балаж Бајтаи, који им је уручио захвалнице, подсетио је да су 2019. године биле велике непогоде у Мађарској, па је тамошњи ватрогасни савез тражио помоћ наших ватрогасаца. У екипи од 19 чланова која је отишла у испомоћ, била су и два члана ДВД Остојићево, па је тим поводом председник Ватрогасног савеза Мађарске Тибор Добшон доделио захвалнице ватрогасцима из Остојићева. 


- Пре три године када смо поново покренули рад ДВД Остојићево ништа друго нисмо имали али сарадњом Општине Чока, Месне заједнице Остојићево, Ватрогасног савеза Војводине и Ватрогасног савеза Србије у последњих годину дана смо успели да обучемо наших 16 ватрогасаца у радне униформе и набавимо ватрогасну опрему у вредности 500.000 динара. То је донација Министарства унутрашњих послова Републике Србије и Сектора за ванредне ситуације - наглашава Бачо.

Ватрогасци Остојићева располажу спремиштем и гаражом, али немају свој ватрогасни дом, па очекују да ће им Општина Чока изаћи у сусрет. ДВД Остојићево има 24 члана од којих је девет ватрогасаца оперативаца који су увек спремни да изађу на терен, да гасе и помажу или да спречавају ширење пожара. Остали чланови су „позадинци“ за техничку и логистичку испомоћ.

Текст и фото: М. Митровић

EUR/RSD 117.5838
Најновије вести