Сусрет деветнаест села у Јаску

ЈАЗАК: Сусрет села Србије за регионе Срема, Мачве и Бачке одржани су недавно у Јаску, у организацији Културно-просветне заједнице Србије из Београда, Удружења културних стваралаца Србије „Завичај” и Републичке комисије за оцену села Србије.
Gosti u manastiru Jazak Foto: Dnevnik.rs
Фото: Гости у манастиру Јазак Фото: Дневник.рс

У Јаску се представило 19 села: Бачинци, Бачки Јарак, Бегеч, Босут, Велики Радинци, Глушци, Гргуревци, Ђурђево, Ердевик, Јазак, Каравуково, Клење, Крушедол, Кузмин, Мартинци, Савино Село, Сусек, Црна Бара и Шашинци.

Свако село је имало прилику да се укратко представи, истицано је чиме се највише баве, интересовања, постигнућа појединаца, али су представљени и посебни обичаји, карактеристични за поједина села. Међу занимљивим обичајима истакло се село Сусек у општини Беочин, у ком ђаци прваци првог дана школе на поклон учитељици носе петлиће, што симболизује жељу да буду ранораниоци, разборити и вредни ђаци.

Представници свих села истакли су да је све мање житеља, и да се треба трудити свим снагама да се село сачува и негује. Гости су посетили манастир Јазак и винарију „Деурић”, а након тога и јазачки Дом културе. Селима су додељена признања за бројна постигнућа у раду сеоских фудбалских клубова, актива жена, ловачких друштава и других области.

Месна заједница Јазак је тако награђена за уређење села и вођење бриге о свим активностима у селу, а председнику МЗ Бранку Грујићу додељено је признање за несебичан рад на стварању свих услова у развоју села. Удружење жена из Јаска добило је признање за неговање традиције, обичаја и активности жена на селу. Награђено је и ловачко друштво „Фазан” из Крушедола, као и фудбалски клуб „Крушедол” за улазак у виши ранг такмичења, као и развој фудбалског спорта у селу.
 

М. Стакић

Пројекат „Ириг данас” реализовала је „Панонија медиа” у сарадњи са „Дневником”. Ставови изнети у овом тексту нужно не изражавају ставове локалне самоуправе, која суфинанисира пројекат.

EUR/RSD 117.5121
Најновије вести