У БАЧКОПАЛАНАЧКОМ „БАКИНОМ ШПАЈЗУ” БАШ СВЕГА ИМА Промоција домаће ракије, меда и других производа

БАЧКА ПАЛАНКА: Домаћа туршија, ракија, мед, yемови и други специјалитети нашли су се на штандовима 25 излачага на манифестацији „Бакин шпајз“ која је одржана суботњег летњег дана у центру Бачке Паланке.
1
Фото: Дневник (Т. Пачић)

Осим прехрамбених производа, у понуди су се нашле и ручно израђене торбе и украсни комади од дрвета, а Зоран Јовичин из Удружења грађана „Став“, који су иначе и организатори, казао је да је ово четврти пут да се манифестација реализује баш у том месту.

– Увек морамо да нагласимо да је наше удружење део „ЛАГ Фрушка гора – Дунав“ и „ЛАГ Равница Бачке“, те је и „Бакин шпајз“ уврштен у њихова три приоритетна пројекта. Манифестацију иначе правимо у Шиду, Беочину и у Бачкој Паланци. У Бачу се појављујемо за Дане европске баштине, а у Бачком Петровцу смо на Словачким народним свечаностима, те се може рећи да „Бакин шпајз” живи у пет општина, док му је круна у Бачкој Паланци. Наши излагачи учествују на „ИнтерФесту“ и „Укусима Војводине“ у Новом Саду, које су веома посећене, значајне и за њих, профитабилне манифестације – поручио је Јовичин, додавши да су шаренолика понуда на штандовима и лепо време учинили да у преподневним часовима и касно послеподне, сајам посети највећи број тамошњих житеља.

Међу излагачима је био и Горан Недимовић из Баноштора, чије су домаће ракије одушевиле Бачкопаланчане. Ораховача, медовача, лозовача, шљивовица, дуња, крушка и кајсија нашле су се на његовом штанду, уз „заклопачу“ – ракију од посебне сорте кајсије, „заклопачка ружа“. Како је казао наш саговорник, у Заклопачи се још једино чува та сорта кајсије и воћка, као и ракија, имају фантастичну арому.

Пар штандова даље, изложене су биле многобројне теглице меда породице Мирка Радоја из Бачке Паланке. Њихов пчелињак се налази у Нештину, на падинама Фрушке горе. Како су нам рекли, ова година није била нарочито добра за пчеларство, а и продаја је током лета била релативно слаба. Ипак, током јесени и зиме, у сезони прехлада и грипа, људи више купују мед, вероватно ради очувања и побољшања имунитета. На питање која врста меда је најбоља, одговарају да је сваки мед добар, но најчешће се купује багремов, можда зато што се најспорије кристалише. Људи се ређе одлучују за мед од уљане репице који је специфичне боје. А што се тиче Бачкопаланчана, мед им је најслађи када желе да засладе лимунаду или чај током хладнијих дана.

Ове године је, на „Бакином шпајзу“, своје производе израђене са много љубави, а настале на радионицама на којима су учестовали деца и родитељи, представило и Друштво за помоћ ментално недовољно развијеним особама Бачка Паланка.

Организатор сајма домаћих производа било је Удружење грађана „Став“, уз подршку Туристичке организације Бачка Паланка, Општине Бачка Паланка и организација „ЛАГ Фрушка гора – Дунав“ и „ЛАГ Равница Бачке“.

Т. Пачић

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести