Вртић у Кљајићеву обукао ново рухо

СОМБОР: Захваљујући томе што је својевремено добио највише гласова самих грађана у оквиру пројекта „Партиципативно буџетирање“, пројекат реконструкције вртића „Звездице“ у Кљајићеву се ових дана и завршио, па су тамошњи малишани кренули ове јесени у објекат Предшколске установе „Вера Гуцуња“ у којем су комплетно реконструисани санитарни чворови и купатила за децу и особље вртића.
vrtic kljajicevo
Фото: veragucunja.co.rs

У склопу реконструкције санитарних чворова замењене су водоводне и канализационе цеви, плочице, бојлери, опрема за купатила и тоалет, замењени прозори, електричне инсталације. Ипак, мајстори нису „стали“ само у том делу вртића, пошто су у складу са планираним радовима у оквиру пројекта, обављени и керамички радови и замењен бојлер у кухињи вртића. Радове је извела сомборска фирма „Сомборелектро“, а вредност обављених радова износи 2.000.000 динара.

Реконструкција вртића у Кљајићеву је реализована у оквиру пројекта „Партиципативно буџетирање 2018“, у току планирања буџета града за 2018. годину. Пројекат реконструкције вртића и током прикупљања предлога, а потом и на завршном гласању, подржало је највише грађана. За овај пројекат на завршном гласању, од  1137 грађана  који су приступили гласању, гласало је 628 грађана. Реконструкција вртића у Кљајићеву је трећи пројекат реализован у оквиру „Партиципативног буџетирања“, а реализација пројеката обезбеђује се из средстава остварених наплатом пореза на имовину у Сомбору.

Фото: veragucunja.co.rs

Грађани оцењују ЛАП

Председник Радне групе Сава Дојић, члан Градског већа за област финансија и привреде, навео је да је Локални акциони план усвојен, те да је потребно подстаћи грађане да се информишу о његовом садржају, општим и специфичним циљевима, а посебно о учешћу грађана у одлучивању о трошењу средстава остварених наплатом пореза на имовину у Сомбору.

У оквиру тих активности већ је заказана прва јавна трибина на којој ће бити презентовани специфични циљеви ЛАП-а и учесници трибине имаће могућност да изразе своја запажања и оцене ЛАП. Трибина је отворена за све грађане, удружења грађана и организације, а одржаће се 14. септембра 2018. године, у 11 часова, у великој сали Скупштине града, Жупанији.


Наиме, грађани су у оквиру пројекта „Партиципативно буџетирање“ већ показали своје интересовање за учешће у одлучивању у трошењу средстава буyета, односно средстава остварених наплатом пореза на имовину, за реализацију локалних пројеката. У оквиру „Партиципативног буџетирања“ у 2016. години реализован је пројекат „Партерно уређење са уградњом урбаног мобилијара у центру Станишића“, а прошле године уређено је и купалиште „Тромеђа“.

Како је и овај пројекат успешно завршен, радна група за реализацију Локалног акционог плана (ЛАП) за укључивање грађана у процес одлучивања о трошењу средстава прикупљених по основу пореза на имовину 2018-2021, одржала је два састанка на којима је не само утврдила план активности до краја 2018. године, већ и план активности у периоду реализације ЛАП-а.

М. Миљеновић

Пројекат “Пером и објективом кроз Бечеј“ реализовала је „Панонија медиа“ у сарадњи са „Дневником“. Ставови изнети у овом тексту нужно не изражавају ставове локалне самоуправе, која суфинансира пројекат.

EUR/RSD 118.0933
Најновије вести