Зимски фестивал у Бечеју: Електричар направио најбољу кобасицу

БЕЧЕЈ: У суботу је одржан први зимски фестивал „Војвођански диснотор и смотра ракије” у Бечеју, у организацији Друштва интелектуалаца “Браћа Тан”, који кад го организују неку манифестацију буде лепо време.
1
Фото: Дневник/В. Јанков

Поред људске гостољубивости, сунце је током читавог јануарског дана допринело да манифестација зрачи топлином.

- Нема сумње, временски услови су нам савезник, те сваки наш „Гастро фест“, а ево и овај зимски „првенац“, захваљујући повољном времену, пропрати велики број суграђана и знатижељника из околине- каже у име организатора Даниел Јовановић. -Нисмо желели да актуелна манифестација буде прегломазна, па смо је сместили у двориште Спомен куће „Тан“, а људи су долазили и одлазили. Процењујемо да је продефиловало око две хиљаде посетилаца, што задовољава наше апетите. А ко је од посетилаца био при апетиту, имао је прилику да дегустира широку лепезу ракија, кувано вино, сокове од свеже цеђених јабука, домаће пиво, затим да проба прави дисноторски фруштук на чијем менију су били чварци и сланина, касније ручак са киселом чорбом, печеном кобасицом и пиринyаром, али и да купи сухомеснате производе или разне колаче и друге слаткише. Свако је могао да задовољи своју жељу за пићем и ићем.

- Задовољни смо учешћем у смотри ракије, где је стигло 63 узорка, као и пријавом седам екипа у припремању кобасица, али се због болести одазвало пет- наводе организатори.

Жири у обе такмичарске дисциплине није имао лак посао, али га је на ваљан начин одрадио. Апсолутни обедник прве бечејске смотре ракије је дуњевача Петера Јовановића из Бечеја, а победници по категоријама су Драган Јаношев из Србобрана за шљивовицу, његов суграђаним Јожеф Пулаи награђен је за најбољу ракију од јабуке, из Руског Села је стигла најбоља кајсијевача Золтана Ленарта, а Жељко Пешић из Чуруга је донео најбољу крушковачу виљамовку.

- Наша породична фирма за производњу ракије је из Србобрана, али је воћњак овде у бечејском Великом риту. Осам година посећујемо смотре ракија и никада се нисмо вратили да нисмо били у пласману. Кајсијевача нам је такође шампионка, а дуњевача је ове године била друга у Сенти- каже Драган Јаношев.

Припремање свежих кобасица је привукло посебну пажњу посетилаца. Епитетом победника окитио се Бечејац Атила Ваславик, друго место припало је Каролу Хорватиз из Бачког Петровца,а трећи је био Бечејац Жолт Силађи.

- Електричар сам по струци, а из хобија радим свињокоље и правим кобасице. Мој мото је „кољем по кућама и носим алат са собом“, али кобасице су праве- у духовитом тону истиче квалитет победничке кобасице Атила Ваславик.

Мада су задовољни како је протекао „првенац“ манифестације „Војвођански диснотор и смотра ракије“, знају организатори да увек може боље. Надају се да ће идуће зиме све поновити, чиме ће манифестација попримити традиционални карактер. Ранораниоци овогодишње манифестације имали су прилику да виде како мајстор Стеван Божић на свињокољу обради свињу и сво месо припреми за даљу употребу, као и како се припрема месо за кобасице и потом пуни у природна црева.

Текст и фото: В. Јанков

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести