Агеда Копла Талдеа победница Међународни видео фестивал “Видеомедеја”

Међународни видео фестивал “Видеомедеја”, одржан 21. пут протеклог викенда у Музеју савремене уметности Војводине у Новом Саду, у продукцији и организацији Удружења за видео уметност “Видеомедеја”, завршен је у недељу увече проглашењем победника и пројекцијом награђених радова.  
1
Фото: Dnevnik.rs

Награду “Сфинга” за најбољи видео у селекцији “Пројекције”, у којој је приказано 55 радова, добила је Агеда Копла Талдеа, ауторка из Шпаније, за остварење под називом “Бети безперако коплак” (5:22 мин, колор, стерео, 2016). Уз подсећање да се „неке традиције никада не мењају…“, речено је да на “узнемирујући и истовремено поетичан начин овај филм открива оно што се обично скрива иза затворених врата. Прослављајући дан Свете Агате филм покушава да еманципује позицију жене у традиционалном патријархалном друштву.”

У селекцији “Медијске инсталације / Наступи”, у којој је било заступљено девет остварења, награду “Богданка Познановић” за најбољу медијску инсталацију, наступ уживо, софтвер, УРЛ, добио је Марк Ли, за рад ““Pic-me – fly to the lo­ca­ti­ons whe­re users send posts”    (2016), Швајцарска. Уз образложење овог признања наведено је: “Интернет је платформа која повезује људе. Инстаграм је платформа која дозвољава људима да приказују свој свакодневни живот. Ова инсталација на један једноставан али ефикасан начин комбинује то двоје и приближава нас људима широм света користећи Гугл ерт интерфејс”.

“Лунартис” награда за најбољи дипломски филм одлази у Индију Пајалу Капдији, за рад “Af­ter­noon Clo­uds” (13 мин, колор, стерео, 2016). “Постижући и технички и уметнички квалитет у стварању филма, дело “Af­ter­noon Clo­uds” креира изванредну атмосферу, темпо и ритам чисте филмске поетике”, наведено је о овом остварењу. Награду публике у селекцији “Лунартис” за најбољи дипломски филм добила је Дарен Паркер за “Инцурабле” (24 мин, колор, стерео, 2016), Јужна Африка.

Нови “Видеомедејин” пројекат под наивом “Лунартис” представио је најталентованије студенте 11 најпрестижнијих филмских академија и факултета широм света, и њихових радова, из Данске, Шпаније, Јужне Африке, Француске, Немачке, Кине, Италије, САД, Индије и Аргентине. Филмови из овог програма конкурисали су за две награде (жирија и публике).

Похвалу је добио видео Rafaela “Her red” (6 min, kolor, stereo, 2017), Ju`na Koreja, kao i рад у селекцији “Лунартис” ауторке Терезе Мак “Афтер Сунрисе” (30 мин, колор, стерео, 2016), Кина.

Чланови жирија 21. “Видеомедеје”, који су одлучивали о поменутим наградама, били су Теус Звакхалс из Холандије, Далибор Барић из Хрватске и Владимир Тупањац из Србије.

У оквиру три селекције (Пројекције, Медијске инсталације и “Лунартис”) такмичарског програма, представљено је укупно 75 радова (55 видео радова, девет медијских инсталација и 11 краткометражних студентских филмова) из 23 земље, одабраних на конкурсу. Уредници програма Ивана Сремчевић Матијевић, Александар Давић и Жељко Мандић  бирали су међу 1000 пријава аутора из 40 различитих земаља са свих континената.

Фестивал је имао и ревијални програм, и у оквиру њега специјалну селекцију радова домаћих аутора “Мејд ин Сербиа”, као и презентације чланова жирија – Теуса Звакхалса из Холандије, Далибора Барића из Хрватске и Владимира Тупањца из Србије.

“ Велика посећеност фестивала није недостајала ни ове године. При томе су такмичарски и ревијални део скоро пођеднако задобили пажњу посетилаца, чије су похвале за квалитет програма и организацију потврдили значај постојања и реализације “Видеомедеје” , напомињу организатори овог фестивала.

Н. Пејчић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести