ЧАС/ОПИСИ: Сећање на Данила Киша

Новембарска свеска Летописа Матице српске почиње новом проезијом Гојка Ђога, Рајка Лукача, и прозом Весне Капор, Соње Атанасијевић и Дејана Симоновића.

Ту су и осврти на нове и неке старије наслове. Такође и сећања на важне личности наше историје: Иван Негришорац писао је о научној и педагошкој мисији “Теорије књижевности” Драгише Живковића (књизи која је и данас буквар сваком студенту књижевности), а Божица Младеновић, о хероини Великог рата Милунки Савић.

Централно место у најновијем ЛМС припада осамдесетогодишњици рођења Данила Киша. Аутори есеја су Александар Јерков “Увек о Кишу, а сада још и о питању љубави ’у јесен године 7464. (по византијском рачунању времена)”, на крају нешто о Ничеу и орфизму”), Радомир В. Ивановић,  “Естетичка, поетичка и критичка опредељења Данила Киша”, Мирјана Бечејски, “Похвала врсти: есејисти Сретен Марић и Данило Киш“, Иван Штерлеман, “Изгубљени послужавник”  и Виктор Шкорић, “Фото-албум као баршунаста прича: једно читање Кишовиј Раних јада”).

Јубилеј за поштовање

Суботички часопис за књижевност, уметност и културу “Руковети” ове године је обележио сопствени јубилеј вредан поштовања, а то је шездесети рођендан. Објављен је тим поводом и свечани (пет пута обимнији) број. Међутим и у најновијим “Руковетима” још има заслужених ођека тог датума. Међу њима је текст првог главног и одговорног уредника Лазара Мерковића. То веродостојно сећање говори и о друштвеном контексту, о променама имена и граница државе у којој часопис излази, али и о огромном стваралачком труду да се одржи. Неизбежна статистика говори да је на превођењу текстова  страних аутора у протеклим деценијама учествовало преко 260 преводилаца (добар део Суботичана), да је у 314 свезака часописа писало око 2600 домаћих и страних аутора, око петсто ликовних уметника и мајстора фотографије објавило је своје радове...

“Руковети” се завршавају поемом Пере Зупца “Писма Д.Т. на небеску адресу”. Такође и носталгичном заједничком фотографијом из лепе младости, на којој су Душко Трифуновић и Зубац; година је 1978, а у позадини је стари Мостарски мост.

Јубилеј новосадског књижевног фестивала

Најновији број часописа Друштва књижевника Војводине за књижевност, уметност, културу и мишљење “Златна греда” у целости је, речју и сликом, посвећен Десетом међународном новосадском књижевном фестивалу. Између 24. и 28. августа ове године, на више места у граду, а сваке вечери на Тргу младенаца, могла је да се чује жива реч домаћих и иностраних писаца, а сада може и да се прочита.

Ту је, пре свега, књижевни портрет овогодишњег добитника главне фестивалске награде “Нови Сад”, француског књижевника Ги Гофета, који је награђен за допринос савременој поезији (његова биографија, стихови на српском, интервју). Следе књижевни портрети и преводи на српски и осталих учесника: Паола Кејнега, Јана Конефке, Метјуа Свинија, Цвете Софронијеве, Хосае Рамона Рипоља, Дениса Балина, Михаела Донхаузера, Јусефа Омара Сулејманија, Ђорђа Вуртулескуа, Ленса Хенсона, Емануела Мозиса и других. Објављена је и поезија домаћих учесника, Драгана Јовановића Данилова, Енеса Халиловића, Николе Страјнића, овогодишње добитнице Бранкове награде Јелене Блануше и осталих.

Р. Лотина 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести