Биковић: Филм "Изазов" је велики корак за човека и кинематографију

МОСКВА: Српски глумац Милош Биковић изјавио је данас да му је част што игра једну од главних улога у руском остварењу "Изазов", који као први филм снимљен у свемиру улази у историју светске кинематографије.
Танјуг/Владимир Шпорчић/Милош Биковић
Фото: Танјуг/Владимир Шпорчић/Милош Биковић

Биковић је рекао Танјугу, пред вечерашњу светску премијеру у Москви, у биоскопу "Откобар" (19:30 по тамошњем времену), да је филм редитеља Клима Шипенка "један велики корак за човека и још већи за кинематографију".

"Нисмо радили филм са жељом да буде најгледанији на свету. Свакако смо били свесни да стварамо нешто што улази у историјиу. Ретко се дешава у животу да сте, док радите нешто, свесни да улазите у историју", напоменио је Биковић.

Подсетивши да је са Шипенком већ ушао у историји захваљујући главној улози у његовом "Слуги", који је најгледанији филм свих времена у Русији, Биковић је изразио наду да ће сада успети да понове тај резултат.

Према његовим речима, "у условима и ситуацији у којима се свет налази" тешко је прогнозирати да ли ће захваљујући историјском значају "Изазов" успети да постане и један од нагледанијих филмова у историји.

"Кина и Индија су изузетно заинтересоване за филм, а највећа су тржишта на свету. То су све наша маштарења", признао је Биковић.

Шипенко је са главном глумицом Јулијом Пересилд био одлетео на Међународну свемирску станицу како би снимио делове филма, који говори о хитној операцији астронаута због чијег акутног здравственог стања нема времена за повратак на Земљу.

Биковић је приметио да "у космосу вас два, три милиметра зида дели од потпуне празнине и бескрајног црнила".

"Пошто су на станици ограничени ресурси нису могли да воде целу екипу. Редитељ и  глумица су морали да обаве сав посао. Она је била и шминкерка и костимограф, а он и сниматељ, расветљивач", објаснио је Биковић.

У филму играју и Владимир Машков, Пјотр Дубров, Јелена Ваљушкина, Варвара Володина, Андреј Шчепочкин и други, а Биковић посебно истиче астронауте Олега Новицког и Антона Шкаплерова који су као посада Међународне свемирске станице добили прилику да заиграју на филму.

"Шкаплеров је возио екипу у космос, када су ишли прошле године Јулија и Клим. Он је био командир лета и добио је улогу. А Новицки је светски рекордер по броју сати проведених у космосу и исто игра", објаснио је српски глумац.

Биковић игра главну мушку улогу, али истиче да је његов хирург споредан лик у односу на Пересилд, и да је у разговору са Шипенком морао да нађе неке детаље у његовом изражавању и размишљању "да би направили да буде јасно какав је то човек".

Према Биковићевим речима, карактер лика је на крају поставио у "његовој уверености и амбициозности", јер припада људима који су не сумњају у своју "способност, за њих је много важна, али су по правилу усамљени и много су жртвовали за успех".

Биковић је признао да је "ту тражио паралеле са својим животом", додавши да "свака врста успеха тражи посвећеност, која тражи време, а то је једини ресурс којим човек не влада".

"Највише ме интересовало ко је мој јунак, како да га заокружим, да буде јасно какав је то човек. Зато што је ово филм у коме је Јулија у главној улози. То је филм о њој, њеном путовању, па онда тек о мени", нагласио је Биковић.

Иако лично није ишао у свемир, Биковић каже да је приликом снимања било неопходно да се упозна са условима који владају горе, односно "како се у бестежинском стању понашају тело, апарати, крв у организму", како би могао успешно опонашати хируршка умећа.

"Компликовано је горе снимити филм, као што је компликовано и радити операцију. Организам се понаша јако чудно када нема силе теже. Свака операција мора другачије да се ради у ограниченим условима", навео је глумац.

За потребе филма Биковић је био у авиону који се са 9.000 метара надморске висине нагло спуштао ма 6.000, како би екипи пружио 23 секунде бестежинског стања, током који су требали да од једне тачке долебде до пацијента, узму инструменте и ставе на њега "портове" као за операцију.

"Пошто авион крене опет да се диже, поново вас залепи. Ми легнемо, и опет устанемо и наставимо операцију где смо стали", објаснио је Биковић.

Према његовим речима, дневно је тако бивао десет пута у бестежинском стању летећи авионом, и после паузе - још десет пута. Провео је око 30 снимајућих дана у центру за припрему космонаута и још неким локацијама.

Пред московску премијеру Биковић је признао да "постоји мала трема, али је позитивна, јер је сав посао урађен", и сад могу уживати у резултату.

"Осећам се лепо. Кад дође премијера фллма много је опуштенија него у позоришту. Тамо глумци нису нормални, ван себе су, тешко је са њима причати. Концентришемо се на наступ вече", објасио је глумац.

После светске у Москви, српска премијера свемирске драме "Изазов" биће одржана 19. априла у београдској Синеплекс Галерији, а од 20. априла је у редовној биоскопској дистрибуцији.

Филм "Изазов" је здружени пројекат Канала Један Русија, филмске куће Yellow, Black, and White и СТАРТ онлајн биоскопа, произведен уз подршку Руског филмског фонда.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести