Бобу Бајингтону награда на IndieBelgrade фестивалу

БЕОГРАД: Фестивал независног Америчког филма „IndieBelgrade“, одржан је пети пут у организацији Дома омладине Београда 0д 12. до 15. децембра, а главна награда, за најбољи филм, припала је овогодишњем госту фестивала, редитељу Бобу Бајингтону, за остварење "Френсис Фергусон".
б
Фото: Youtube Printscreen

Жири је радио у саставу Јелена Марковић, редитељка, Дарко Лунгулов, редитељ и Вук Ршумовић, сценариста и редитељ, као председавајући.

По мишљењу жирија, у јакој конкуренцији, Бајингтонов филм издвојио се као остварење блиско естетици европског независног и артхаус филма, са доста црнохуморног односа аутора према својим ликовима, али и самих ликова једних према другима унутар филмске приче.

Све наведено, овом остварењу даје извесну ноту метафилмичности, врло оригиналне и посебне, каква се не виђа често.

Редитељ Боб Бајингтон, иако добитник неколико награда - међу којима је она са престижног фестивала у Локарну, и даље снима искључиво ван Холивуда и целу своју каријеру гради као независан аутор.

Поред разговора с публиком, који је одржан након пројекције његовог филма "Френсис Фергусон", Бајингтон је одржао изузетно посећен и успешан мастер-клас "Од сценарија до екрана", у оквиру којег је анализирао рад на сценарију, као и снимљене сцене и материјале из свог најновијег филма, а акценат је био на раду с глумцима.

Учесници су могли да добију добар увид у то како је текло снимање, шта су биле редитељске интервенције на самом сету, шта су биле глумачке интервенције и који је финални резултат, сазнавши посредно и како је функционисала монтажа, када је конкретна сцена била у питању.

Редитељ је претходног дана радио са четворо глумаца на једној сцени из свог новог филма који је у фази писања сценарија, па су полазници мастер-класа могли да се упознају и с његовим приступом у раду са глумцима на читалачким пробама.

Један од филмова који је ове године оставио снажан утисак на публику, али и на жири, јесте и "Гутање" - узбудљива психолошка драма у режији Карла Мирабела-Дејвиса, који је након пројекције путем Скајпа одговарао на питања публике.

Фестивал су подржали Секретаријат за културу града Београда, Амбасада САД у Београду и Министарство културе и информисања Републике Србије.

Уметнички директори фестивала "ИндиеБелграде" су Христина Хаџихаралабус и Радослав Павковић.

EUR/RSD 117.2038
Најновије вести