БУКВИЋ: Кључ друге сезоне ТВ серије "Азбуке нашег живота" је усамљеност

БЕОГРАД: Гост нове епизоде видео серијала Танјуг Рефлектор био је глумац Радовоје Раша Буквић који је говорио о својој улози у другој сезони серије "Азбука нашег живота".
Танјуг/Јадранка Илић/Радивој Раша Буквић
Фото: Танјуг/Јадранка Илић/Радивој Раша Буквић

Буквић је рекао да тумачи лик Вељка, који је "препотентни претенциозни архитекта урбаног језгра Београда".

"Такви људи наравно постоје у нашем окружењу, има их и у Паризу, који мало излете. Најкомплексније у овом лику је пронаћи неке нијансе које би дозирале ту његову психологију која је специфична", рекао је Буквић.

Према његовим речима, лик Вељка има "један его који је толико предимензиониран да му је свет мали".

"То су занимљиив ликови за тумачење јер се играју на танкој жици. Споља имају фину глазуру, делују разборито и паметно, мало дубље кад се загребе почињу неки други нивои", оценио је глумац.

Серија "Азбука нашег живота" у обе сезоне као тему третира наше друштво данас, где "није требало радити много истраживања јер видимо какви су односи око нас".

"Мислим да је кључ прве и друге сезоне усамљеност у заједници, у браку, у друштву, на послу. Ми смо сви у ствари набацани као нека врста мрава у круг који се зове метропола. Имамо осећај да смо много битни баш зато што смо ту", рекао је Буквић.

Према његовим речима, серија се ослања на мисао Душка Радовића да онај ко се пробудио у Београду може сматрати да је урадио довољно у животу.

"Долазимо у ситуацију да је тај Београд још убрзанији, да су људски односи јако штури, комплексни и лицемерни. Ми се бавимо хипокризијом данашњег тренутка и у другој сезони експлоатишемо дубље патолошке мисли", навео је Буквић.

Кад прочита неку улогу у сценарију Буквић прво провери у себи дубински да ли има везе са њим, да ли дели мишљење и ставове.

"Уколико делим ставове прилазим лежернијој врсти припреме лика, то значи да себе делим с ликом. Не постајем неко други, себе позајмљује њему, који је мртав на папиру. Оживљам га собом", рекао је Буквић

Према његовим речима, у случају лика са којим нема заједничке ставове покушава себе да сакрије, односно "или човек себе дели са ликом или се прави маска".

Буквић је додао да га занима да са сваким ликом увек направи нешто другачије.

Упитан као види кинематографију у доба технолошких револуција, Буквић је навео да ћемо ући "у фазу где ће вештачка интелигенција покушати да нам кроји наратив".

"Али вештачка интелигенција неће моћи да направи прави, органски 'сторителинг'. Не може да пише филмове као што је писао Андреј Тарковски, да човек мора да прича личну причу. Вештачка ителигенција нема своје име, већ туђа имена. Сакупља туђе делиће и склапа у неког Франкенштајна", оценио је глумац.

Према његовим речима, у наредних десетак година ћемо се суочити са још већом количином садржаја, још нижег квалитета, са тенденцијом да се укус потпуно обесмисли.

"Онда ћемо се вратити традиционалном начину писања приче, где ја као појединац обраћам маси и преузима на себе све ризике писања сценарија односн опроизводње филма", оценио је Буквић.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести