Црна комедија „Која је ово држава“ у биоскопима од 4. априла

БЕОГРАД: Комедија „Која је ово држава“ истакнутог хрватског редитеља Винка Брешана, снимљена у српско-хрватској копродукцији, биће премијерно приказана 4. априла у Комбанк дворани, најавио је дистрибутер „МегаКом филм“. 
film bresan
Фото: Youtube Printscreen

Након претходне успешне сарадње на филму, сценариста Мате Матишић и редитељ Винко Брешан упустили су се у још једну комедију, чији сценарио чине три, наизглед сасвим различите, али уствари испреплетане и повезане приче.

Шта се догоди кад љути пензионери украду из гробова лешеве Слободана Милошевића и Фрање Туђмана, питање је на које одговара црна комедија „Која је ово држава“.

У средишту радње филма су суицидни генерал, министар и групица пензионера - љубитеља хрватске фудбалске репрезентције.

Прогоњен прошлошћу и разочаран у оно што је Хрватска постала, генерал Микић сања и машта о свом самоубиству, а министар се бори сам са собом и оним што је политика од њега направила, те се добровољно затвара у затворску ћелију, јер сматра да му је тамо место.

Револт према власти исказује и неколико пријатеља, пензионера, који се одлучују на опасан и несвакидашњи корак - ископавају бившег председника Хрватске, Туђмана.

Ипак, постаје им јасно, да свака одлука коју желе спровести зависи од политичара, којима је важно само једно - остати на власти.

Брешан, који иза себе има успешна остварења „Како је почео рат на мом отоку“, „Маршал“ и „Свештеникова деца“, на питање на коју државу се мисли у филму, одговара: „Бојим се на сваку“. 

Сигуран сам да се овај филм може у једнакој мери тицати и Србије и Хрватске, јер верујем да је прича о лешевима Слободана Милошевића и Фрање Туђмана које крадљивци носају по хрватским шумама нешто што се дубоко тиче свих нас, изјавио је Брешан. 

Каже да му је част да је у овој „крађи Милошевићевог и Туђмановог леша“ учествовао „и велики српски глумац и редитељ Лазар Ристовски“.

Поред Ристовског, играју и Крешимир Микић, Никша Бутијер, Зденко Јелчић, Мате Гулин, Слободан Миловановић, Себастијан Каваца, Бранко Цвејић, Дражен Кун, Горан Гргић, Горан и Бојан Навојец, Горан Богдан, Ива Михалић и други. 

Филм, сачињен од комичних елемената, апсурдних и надреалних призора, на редовном биоскопском репертоару ће бити од 4. априла.

EUR/RSD 117.1897
Најновије вести