Чување детаља са снимања постало индустрија за себе

​Од сценарија који се сами уништавају до “убица” дронова који лете изнад сета – продукције последњих година посежу за драстичним мерама да би се заштитили од цурења информација о новим остварењима као што су “Игра престола” или “Осветници: Крај игре”, пише ЦДМ.
f
Фото: Youtube Printscreen

Претеривање у заштити информација о филмовима и серијама није нов изум. У Санта Моники у Калифорнији и даље постоји бункер са затамњеним прозорима у ком је некад чуван сценарио за “Господара прстенова”.

Као одговор на могуће цурење информација, “антиспојлер” култура је постала индустрија за себе. Уз дронове који надлећу над филмским сетовима, продуценти су посегнули и за снимањем лажних сцена и објавом лажних најава у нади да ће скренути пажњу обожаваоцима од онога што се у филму или серији стално дештава.

Глумац Николај Костер Валдау, који тумачи лик Џејмија Ланистера у “Игри престола”, рекао је да су  мере тајности на сету луде, и да су чак укључивале дигиталне сценарије који се сами бришу након снимања сцене.

“Када завршиш сцену, текст просто нестане. То је потпуно невероватно”, рекао је Николај.

Софи Тарнер, која у истој серији тумачи лик Сансе Старк, медијима је испричала своје искуство са дроновима.

“Док смо снимали у Северној Ирској на сету је био постављен уређај који би приземљио сваки дрон који налети и искључио његову камеру”, присјетила се Тарнерова.

Осим технолошких унапређења, продукција некад мора да се бори и са самим глумцима. Последњи случај је глумац Том Холанд, који тумачи лик Спајдермена у остварењу “Осветници: Крај игре” и који је “озлоглашен” као особа која не уме да чува тајне.

Глумци старијих франшиза истичу да никад нису имали проблем с овим. Марк Хамил, који је глумио у “Ратовима звезда”, имао је потпуну слободу да са пријатељима подели сценарио, међутим он додаје да су данас ствари другачије.

“Данас сценарие штампају на црвеном папиру којег је немогуће фотокопирати. Сада током читања сценарија неко из компаније стоји поред мене и пази да не поделим другима детаље или да не читам наглас, а пошто завршим читање, реквизитер односи сценарио са собом”, рекао је Марк Хамил поводом најављене премијере “Ратова звезда”, која је заказана за крај ове године.

EUR/RSD 117.1897
Најновије вести