Дианин дневник и друге приче на фестивалу у Пули

На Филмском фестивалу у Пули, који се отвара у суботу увече у Арени, у главном такмичарском програму налазе се и филмови настали као мањинске српске копродукције: “Дневник Диане Будисављевић“ Дане Будисављевић, “Сам самцат” Бобе Јелчића, “Која је ово држава” Винка Брешана и “Последњи Србин у Хрватској” Предрага Личине.
Scena iz filma  „Dnevnik  Diane Budisavljević“  Foto: pulafilmfestival.hr
Фото: Сцена из филма  „Дневник  Диане Будисављевић“  Фото: pulafilmfestival.hr

У програму хрватских мањинских копродукција су и српски филмови: “Терет” Огњена Главонића, “Режи” Косте Ђорђевића и “Шавови” Мирослава Терзића, као и српска мањинска копродукција - филм “Избрисана” Михе Мажинија.

У Међународном програму, у одељку Еурополис биће приказан филм “Брусхалтер“ Велта Хајмера, остварење у коме главну улогу тумачи Предраг Мики Манојловић, а у сегменту Популарни филм и “Бела врана” Рејфа Фајнса, филм који је делимично сниман и у Србији и уз учешће наше земље. Уз Хрватски и Мешународни програм на фестивалу ће бити још пет различитих селекција. У Студентском програму наћи ће се и хрватске премијере два млада српска краткометражна остварења “Диносаурус” Синише Цветића и “Шафарикова 19” Лане Павков.

Фестивал се отвара премијером филма “Генерал”, редитеља Антуна Врдољака, о генералу Анти Готовини, с Гораном Вишњићем у насловној улози.”Генерал” је први од осам филмова националне продукције који ће бити приказани у Арени а њима се у Хрватском програму и конкуренцији за Златне арене придружује још шест филмова хрватске мањинске продукције у Истарском народном казалишту. На овогодишњем издању Пулске филмске академије учествоваће и пројекат српског ситкома “Мрњавчевићи” Анђеле Лазић и Лане Радошевић. Индустријски део Пулског филмског фестивала овог јула, између осталих ће посетити Мирољуб Вучковић (ФЦС), као и уметнички директор Палићког филмског фестивала  Ненад Дукић.

У Српском културном центру у Пули отворена је изложба “Соња Савић - Девојка из града”, чији су аутори Предраг Живковић и Марија Рацковић, поводом 35. годишњице Златне арене коју је ова наша прерано преминула глумица тада добила за улогу у филму “Шећерна водица”, редитеља Светислава Бате Прелића. Тања Њежић, ауторка монографије о Милени Дравић предала је на отварању изложбе том легату писмо наше славне глумице у којем је она писала о Соњи Савић.

Поставку чине фотографије, аудио и видео записи, завршени видео радови, документарни и играни филмови, видео снимци позоришних представа у којима је глумица наступала, као и многобројни лични предмети.

Н. П.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести