Џон Малкович почасни гост 48. Феста

БЕОГРАД: Чувени холивудски глумац Џон Малкович биће почасни гост 48. Феста током којег ће му бити уручено признање "Београдски победник" за изузетан допринос филмској уметности.
m
Фото: Youtube Printscreen

Приликом гостовања у Београду овај свестрани уметник такође ће уприличити и реситал уз музичку пратњу.

Каријеру је започео у позоришту као глумац, а потом и као режисер. Бродвејски деби остварио је у представи "Смрт трговачког путника", а та улога донела му је награду Еми када је представа екранизована. Његов филмски деби био је више него успешан - улога у филму "Места у срцу" донела му је прву номинацију за Оскара.

Низале су се запажене улоге у филмовима "Царство сунца" Стивена Спилберга, "Стаклена менажерија" Пола Њумана, Бертолучијев "Чај у Сахари".

Улога окрутног Виконта у филму "Опасне везе" Стивена Фрирса донела му је популарност и пажњу шире јавности, а улога психотичног убице у филму "На ватреној линији" донела му је другу номинацију за Оскара, као и номинацију за Златни глобус.

Да поседује одличан смисао за хумор Малкович је показао када је прихватио улогу у култном филму "Бити Џон Малкович" у коме глуми самог себе.

Сценариста Чарли Кауфман изјавио је да је сценарио од почетка био замишљен искључиво са Малковичем у главној улози, због специфичне енигматичне енергије коју овај глумац поседује.

И заиста, Малкович се прославио својом јединственом појавом и очаравајућом глумачком изведбом, најчешће у улогама негативаца леденог погледа.

Ипак, није заобилазио ни комедије, па ће тако остати запамћен и по улогама у акционој комедији "РЕД" и филму "Спалити после читања" браће Коен.

Иако је током богате каријере остварио преко 70 улога, Малкович је и даље снима, а недавно смо га гледали у Нетфликсовом хиту „Бирд бокс".

Осим што глуми и режира, Малкович је продуцирао неколико независних филмова који су временом постали култни хитови - између осталог "Џуно" и "Гост ворлд".

Написао је и сценарио за кратки филм "100 година" који је режирао Роберто Родригез, а који је затим запечаћен и планирано је да буде приказан 18. новембра 2115. године.

Осим филмом Малкович се бави музиком и модним дизајном.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести