ФЦС конкурс за играни филм: Жилник, Петровић, Ђукић...

БЕОГРАД: Министарство културе и информисања Републике Србије донело је решење о додели средстава за финансирање и суфинансирање пројеката у кинематографији за 2022. годину у категорији Суфинансирање производње домаћих дугометражних играних филмова, а међу подржаним ауторима нашли су се Желимир Жилник, Мина Ђукић, Милутин Петровић...
Filmski centar Srbije
Фото: Dnevnik.rs

Конкурс за Суфинансирање производње домаћих дугометражних играних филмова расписао је Филмски центар Србије, а Комисија Филмског центра Србије одлучивала је у саставу: Николина Вучетић-Зечевић (председница), Драган Маринковић, Коста Пешевски, Драган Јеличић и Игор Онич.

На конкурс је пријављено укупно 19 пројеката, а подржано је пет.

Редитељка Мина Ђукић подржана је у намери да сними филм "Деца певају хитове" у продукцији куће Сенс продакшн.

Други филм Мине Ђукић, награђиване редитељке филма "Непослушни", реквијем је о земљи које више нема из визуре два детета, најбољих другарица Миле и Јоване.

Док девојчице сањају о заједничком наступу на такмичењу под називом "Деца певају хитове", око њих се буди рат који ће њихову генерацију обележити заувек.

Велики ас југословенске кинематографије Желимир Жилник снимаће филм "Слобода или барбаризам".

Жилник ствара свој нови филм на остацима откривених делова свог никада завршеног филма и указује филмским језиком на друштвене, политичке и економске теме уназад пола века.

Ивана Младеновић има прилику да сними филм "Sorela di Clausura" који кроз однос две жене приказује свет музике, славних и њихових обожавалаца, говорећи о неуништивој потреби за љубављу и пажњом.

Природни наставак СФ филма "Едерлези рајзинг" под насловом "Offworld" снимаће редитељ Лазар Бодрожа, док ће Милутин Петровић снимати филм "Почнимо љубав из почетка" који се бави животом џез диве Бети Ђорђевић.

EUR/RSD 117.2038
Најновије вести