Филип Ђурић освојио Гран при “Наиса” у Нишу

НИШ: Највећу награду на 55. Фестивалу глумачких остварења "Филмски сусрети” у Нишу - Гран при “Наиса” освојио је синоћ Филип Ђурић за главну улогу у филму “Мој јутарњи смех” Марка Ђорђевића, саопштила је дирекција ове смотре.
Filip Djuruć, glumac Foto: Twitter
Фото: Филип Ђурућ, глумац Фото: Twitter

Награда "Царица Теодора” за најбољу женску улогу припала је Ивани Вуковић, за улогу у истом филму, док је награда за најбољу мушку улогу "Цар Константин” отишла у руке Владимиру Гвојићу за главну ролу у крими драми „А.С.(25)”, редитељке Милене Грујић.Одлуку је донео фестивалски жири у саставу - Тијана Печенчић (председница), Феђа Стојановић и Јелена Мила.

Жири је Повељу за изузетну женску улогу доделио глумици Ањи Павићевић, за биографску сагу "Име народа” Дарка Бајића, а Повељу за мушку улогу освојио је Војин Ћетковић за остварење "Груди” Марије Петровић.Награду за најбољу епизодну женску улогу добила је Нина Јанковић за два филма којима се представила - "Реална прича” Гордана Кичића и "Војна академија 5” Дејана Зечевића.

Исто признање за епизодну мушку улогу добио је Андрија Кузмановић за улогу Јаше Томића у филму "Име народа”.По мишљењу жирија, најбољу дебитанску улогу остварила је Мира Јањетовић, у мелодрами "Асиметрија” редитељке Маше Нешковић.

Плакета за најбољег страног глумца додељена је хрватском глумцу Горану Богдану за драму "Отац” по сценарију и режији Срдана Голубовића.Овогодишња награда за животно дело "Павле Вуисић” додељена је Војиславу Брајовићу.

Занимљиво је да су ове године главне награде понели млади глумци, готово дебитанти на великом екрану, који су оставили за собом знатно искусније колеге.Тиме се пружила оправдана шанса младим надама да на почетку каријере већ освајају најпрестижније филмске награде.

Филмски сусрети ове године, због пандемије ковида-19 први пут се нису одржали у својој историји на Летњој позорници у Нишкој тврђави, већ у затвореном биоскопу “Синеплекс”, а награде су уручене у холу Градске куће.На овогодишњем фестивалу, који је трајао од 10. до 15. октобра, приказано је 12 филмова, од којих десет у званичној конкуренцији.

У такмичењу за глумачке награде борили су се филмови - “Име народа” , "Син" Инес Тановић, “Отац”, “Екипа” Марка Сопића, “Груди” , “Асиметрија”, “Реална прича”, “Мој јутарњи смех” , “Војна академија 5” и “А. С. (25)”.

Завршне вечери синоћ, након церемоније затварања, приказани су гостујући филмови ван конкуренције - италијанско остварење “Упркос магли” Горана Паскаљевића, као посвета недавно преминулом редитељу, и документарни филм “Број 1” Владимира Ристића.

Организатори фестивала били су Нишки културни центар и Удружење филмских глумаца Србије, под покровитељством Министарства културе Србије и града Ниша.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести