Филм Клер у Пољској руши рекорде у гледаности 

ПРАГ: Филм који критикује Цркву у Пољској руши рекорде у гледаности, након што је готово милион људи за свега три дана видело филм у којем се католички свештеници не приказују у лепом светлу, саопштио је дистрибутер. 
film kler
Фото: Youtube Printscreen

Филм „Клер“ или „Свештенство“ је драма о тројици свештеника који пију, финансијски искориштавају вернике и ругају се Цркви, а један од њих сексуално злоставља слепог дечака.

За три дана филм је видело 935.000 људи. 

Ово је најбоље отварање у последњих 30 година у пољским биоскопима. Филм је гледало 100.000 људи више него „Педесет нијанси сиве“ у истом периоду, наводи се у саопштењу.

Филм редатеља Војчеха Смарсовског изазвао је велике полемике у Пољској. 

Неколико чланова владајуће странке Право и правда (ПиС) позвало је да се филм забрани. Члан Кабинета пољског председника Павел Солоха није гледао филм, али га то није спречило да изјави да је снимљен на начин како су „нацисти снимали филмове о Јеврејима“.

Јан Бодаковски, члан удружења католичких новинара, је ово филмско остварење назвао „тешком антисвештеничком пропагандом“.  

Филмски критичар Јануз Вроблевски рекао да се ниједан редатељ пје Смарзовског није усудио да покаже тако критицку слику Цркве у Пољској.

Смарзовски осуђује све главне црквене грехе од педофилије, проневере и генерално деморализоване хијерархије, додао је Вроблевски.

Иако број верника опада, Пољска је и даље једна од најрелигиознијих европских земаља, у којој Црква има велики друштвени и политички утицај, пренела је Хина.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести